latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:18 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Завршено прво Балканско првенство у паракоњаништву (ВИДЕО)

Додјелом медаља и пехара најуспјешнијим, у Гламочанима код Српца завршено је прво Балканско првенство у паракоњаништву.
Терапијско јахање - Фото: РТРС
Терапијско јахањеФото: РТРС

На мањежу коњичког клуба "Y" најбоље резултате показали су представници Црне Горе гдје се програм терапијског јахања успјешно реализује већ три године.

- Успјели смо да акредитујемо програм хипорехабилитације код Центра за стручно усавршавање Министарства просвјете Црне Горе и то је сада лиценцирани програм. Оно што могу да кажем да је 80 корисника за ове три године прошло кроз наш клуб и углавном се ради о дјеци са сметњама из спектра аутизма - изјавио је предсједник Коњичког клуба "Будућност" Златко Маликовић.

Терапијско јахање у Републици Српској озваничено је прије нешто више од годину дана. Пројекат обуке за јахаче је трајао седам мјесеци и у њега је било укључено девет лица. Прво репубуличко и балканско првенство заједнички су организовали коњички клубови ,,Y,, из Српца и Спортска организација ,,Енергија живота,, под покровитељством Савеза коњичких организација Републике Српске.

- Морам да признам да нам је било свима задовољство да такви клубови одмах на почетку свог рада покажу велику спремност за организацију овако озбиљног догађаја - истакла је предсједница Савеза коњичких организација Републике Српске Биљана Лукић.

- Ја сам у потпуности задовољан и већ смо направили неке договоре и планове за сљедећу годину да би то било у мало ширем обиму и квалитетније - истакао је предсједник Коњичког клуба "Y" Србац Бојан Угрен.

Организацију првог Републичког првенства у паракоњаништву и балканског такмичења подржали су и Влада Републике Српске, Кабинет предсједника, Град Бања Лука те многи привредни субјекти и физичка лица.