latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:12 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

УАЕ хаковали Катар као темељ за дипломатску кризу?

Уједињени Арапски Емирати наводно су наложили хаковање налога катарске владе на друштвеним мрежама, како би лажне изјаве катарског емира шеика Тамима Бин Хамад ел Танија биле објављене, што је довело до дипломатске кризе, наводи "Вашингтон пост", цитирајући неименоване изворе из безбједносних служби САД.
Изолација Катара -
Изолација Катара

Ел Тани је наводно у мају хвалио Хамас и рекао да је Иран "исламска сила", што је довело до тога да Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Бахреин прекину све дипломатске и транспортне везе са Катаром 5. јуна ове године, оптуживши ту земљу да подржава тероризам, пише Вашингтон пост.

Катар је у мају саопштио да су хакери поставили спорне изјаве на друштвене мреже, објашњење које су арапске земље одбиле, преноси Ројтерс.

Вашинготн пост наводи да су обавјештајни званичници САД дошли у посјед оперативних података који указују на то да су највиши званичници владе Уједињених Арапских Емирата разговарали о планираном хаковању 23. маја, само дан пре него што су се догодили.

Званичници кажу да није јасно дали су Уједињени Арапски Емирати хаковали сајтове или су платили некоме да то учини.

Амбасадор Уједињених Арапских Емирата у САД Јусеф ел Отаиба демантовао је наводе.

"Оно што је истинито је понашање Катара. Финасирање и подршка екстремиста, од Талибана до Хамаса и Гадафија. Подстицање на насиље, радикализацију и подривање стабилности комшијских земаља", наводи се у саопштењу Ел Отаибе.

Извор: РТС, Танјуг