latinica  ћирилица
17/07/2017 |  10:14 | Аутор: РТРС

Главна жена "одреда смрти" ИСИС-а долази са Косова и Метохије

Са простора Косова и Метохије у редовима ИСИС-а у Сирији и Ираку боре се укупно 44 жене, док их је из БиХ 60, подаци су Косовског центра за безбједносне студије.

Најпознатија Албанка са Косова и Метохије која се прикључила терористичкој групи је Чамиле Тахири, стара само 23 године.

Тренутно је, према писању косовске штампе, на челу кампова за обуку жена џихадиста "Исламске државе" у Сирији, а сматра се и једном од најрадикалнијих жена-ратника ИСИС са ових простора, преноси Спутњик.

Под њеним патронатом, десетине Албанки са Косова, из Албаније и Македоније стигло је у редове Исламске државе.

Њена десна рука је Лаура Хусеини, такође са Косова и Метохије, која је у ову групу привукла и мужа и брата.

Њихова улога није само да буду "невјесте џихадиста", како се мисли, већ много шира и важнија и од учешћа у борбама. Њихова улога је превасходно врбовање нових чланова из цијелог свијета, и то углавном преко интернета.

Спутњик наводи да ИСИС у свом саставу има више бригада које цине само жене, од којих је најпознатија злогласна женска бригада Канса. Формирана је почетком 2014. године, а име је добила по Канси, арапској пјесникињи из најранијих дана ислама.

Бригада има више улога, а осим хаковања и врбовања, бави се чак и убиствима и одржавањем строгих правила живота у овој групи, као што је, на примјер, спречавање односа мушкараца и жена без претходног договора, преноси Б92.

Извор: Блиц