latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:34 | Аутор: РТРС

Муслимански вјерници одбили да уђу у светилиште у Јерусалиму

Израел је поново отворио светилиште у Јерусалиму, затворено након убиства два полицајца, али су муслиимански вјерници одбили да уђу због нових безбједносних мјера које су уведене, међу којима су детектори за метал и видео камере.
Муслимански вјерници одбили да уђу у светилиште у Јерусалиму - Фото: ТАНЈУГ
Муслимански вјерници одбили да уђу у светилиште у ЈерусалимуФото: ТАНЈУГ

Окупљени су узвикивали "Алаху акбар", док су многобројни посјетиоци улазили у јерусалимски комплекс Харам ел Шариф, познат Јеврејима и као "Брдо храма", преноси АФП.

То свето мјесто укључује џамију Ал Акса и Куполу стена и треће је по важности свето мјесто након Меке и Медине.

Позиви на молитву одзвањали су са те џамије, међутим велики број вјерника је одржао поподневну молитву ван светилишта у знак протеста због нових безбједносних мера.

Како се наводи, окупило се око 150 вјерника, а међу њима је било и жена које су вриштале и плакале, позивајући људе да не улазе у светилиште.

Светилиште је затворено због напада који се у њему догодио а у коме су убијена два полицајца, те је Израел након тога донио, како се наводи, крајње необичну одлуку да затвори Ал Аксу у петак.

Израелске власти су навеле да је затварање неопходно како би се извршиле безбједносне провере, а полиција је данас саопштила да су двије капије које воде ка светилишту поново отворене и да су на њима постављени детектори за метал.

Ал Акса се налази у источном дијелу Јерусалима, који је Израел окупирао 1967. године, а касније и присвојио, што међународна заједница никада није признала.

Палестинци се плаше да би Израел могао да покуша да преузме потпуну контролу над тим мјестом које је треће по важности за Палестинце и најсветије за Јевреје, који га називају и Зидом плача.

Јеврејима је дозвољено да посјећују то мјесто, али не и да се моле у њему, како би се избјегле тензије.

Извор: РТС, Танјуг