latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:22 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уклањање амброзије са јавних површина

Уклањање амброзије са јавних површина у Бањалуци почело је данас, а из Градске управе позивају суграђане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са својих приватних парцела.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У градском Одјељењу за комуналне послове Срни је речено да ће ова акција као и сваке године обухватити кошење јавних површина на којима се појавила ова коровска биљка, а која се најчешће јавља у близини мјеста гдје се изводе грађевински радови, прекопи и на мјестима гдје је депонован отпад.

"Акцијом ћемо обухватити сва насеља, а планирано је да до краја септембра амброзију косимо у три наврата, чиме ће бити обухваћено укупно око 70.000 метара квадратних јавних површина", навели су у Одјељењу за комуналне послове, те додали да је за ове намјене из буџета града издвојено 20.000 КМ.

Из овог одјељења додају да акцију спроводе у сарадњи са Комуналном полицијом и Одјељењем за инспекцијске послове, који ће током редовних контрола опомињати власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају.

"Власницима запуштених дворишта прво се налаже да у одређеном року сузбију или униште коровску биљку, а онима који не спроведу те мјере слиједе новчане казне", упозорили су у надлежном одјељењу.

У овом одјељењу наводе да су у досадашњој пракси контролним органима проблем представљала дворишта без власника или корисника и дворишта чији власници тренутно нису доступни.

Уколико примијете амброзију грађани то могу да пријаве надлежним службама- Комуналној полицији на број 051/306-464, уколико је ријеч о јавним површинама или Одјељењу за инспекцијске послове на број 051/244-428, уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту.

Стручњаци савјетују да би амброзију требало уклонити прије цвјетања, јер је њен полен један од најјачих алергена у природи, те да није опасна само по људе, већ и за биљни свијет, јер тамо гдје се појави, смањују се и приноси пољопривредних култура.

Велику опасност представља и чињеница да сјеме амброзије остаје у земљи и до 40 година.

Извор: Срна