latinica  ћирилица
16/07/2017 |  21:04 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Израел против споразума о примирју у Сирији

Израел се противи договору о примирју Русије и САД на југу Сирије, јер он продужава иранско присуство у тој земљи, пише на сајту листа "Харец" позивајући се на премијера Бенјамина Нетањахуа.

На састанку са новинарима током посјете Паризу премијер је први пут изразио свој став према споразумима који су ступили на снагу прије недјељу дана и зауставили борбе у сиријским провинцијама које се граниче са Израелом и Јорданом.

"Нетањаху је новинарима послије састанка са француским предсједником Емануелом Макроном рекао да се Израел противи споразуму о прекиду ватре у јужној Сирији, који су постигле САД и Русија, јер он продужава иранско присуство у тој земљи", наводи се у саопштењу.

Виши израелски званичник који је желео да остане анониман рекао је да је Израел свјестан настојања Ирана да значајно прошири своје присуство у Сирији.

Иран не само да је заинтересован за слање савјетника у Сирију, рекао је званичник, већ и за отпремање велике војне снаге, укључујући и успостављање ваздухопловне базе за иранске авионе и поморске базе за морнарицу.

"Ово већ мијења слику у региону у односу на оно што је било до сада", рекао је високи званичник. 

Извор: Спутњик