latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:33 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Шљива са Мајевице и ове године кренула на европско тржиште (ВИДЕО)

Шљива са Мајевице и ове године кренула је на европско тржиште. Чачанска љепотица богато је родила и одличног је квалитета.
Шљиве - Фото: РТРС
ШљивеФото: РТРС

Због климатских услова стигла је десетак дана раније него у другим крајевима, што је предност на тржишту. Берба ће ускоро бити завршена и род од око 2000 т воћари ће по доброј цијени пласирати у Аустрију и Њемачку.

Суша није уништила шљиву на Мајевици, али јесте касни мраз, "чачанку рану", шљиву коју су рањих година по високој цијени од 1,5 марку, извозили у Русију. Али, губитак ће надокнадити "чачанка љепотица" која је богато родила.

-  С обзиром на мразеве који су били овог прољећа, ми смо задовољни родом и квалитетом шљиве , не само шљиве него и осталог воћа , јер ове године се одржала и трешња и кајсија и крушка - каже Славиша Јовић из села Тутњевац.

Из овог воћњака у којем је 800 стабала Јовић очекује 15 т рода прве класе. И Раде Гаврић је задовољан родом. Иако има млад воћњак, са 1.500 стабала предаће 2 вагона шљиве за извоз.

- Откуп је добар откупна цијена задовољавајућа, 70 фенинга код нас у селу. Имамо пет хладњача, откуп иде добро - додаје Гаврић.

Сигуран откуп је пола урађеног посла, каже Гаврић. Не губе вријеме на пијаци са накупцима, а труд у воћарству се исплати. Његова породица живи од ове производње.

- Цијелу годину можемо да живимо и приуштимо себи и море, кад завршимо шљиву идемо и на море , али имамо и остало - нагласила је Слађана Гаврић.

 

Процјене су да ће овог љета воћари на Мајевици испоручити око 2000 т чачанке љепотице.Пет откупљивача шљиву извозе у ЕУ.

- У Њемачку највише, тако да нема проблема што се тиче извоза. Имамо доста купаца и можемо да извеземо све што је квалитетно - рекао је произвођач и откупљивач Мило Стојић.

За десетак дана слиједи берба и извоз сорте ''стенлеј'' која је ове године подбацила за 20 % због мраза. Ипак , воћари су задовољни,имаће добру зараду. А зарадиће и сезонски радници. Дневница је од 40-55 марака. 

- Имам своју групу, идемо кад нас позове газда. Беремо, од дневнице добро иде - изјавила је Самира Алагић.

Откупљивачи се надају да ће ове године укупно извести око 3000 т шљиве са Мајевице. Нешто ће отићи на локално тржиште и за производњу ракије. Воћњаци на Мајевици се шире из године у годину. Према процјенама у посљедњих неколико година овдје је засађено 800 хиљада стабала шљиве и другог воћа.