latinica  ћирилица
16/07/2017 |  15:00 ⇒ 17/07/2017 | 13:44 | Аутор: РТРС

Уређивачки колегијум РТРС-а: Настављамо професионално, пријетње нас неће уплашити

Након што је извјесни Борис Грујић, који је прије неколико дана саслушан због пријетњи радницима РТРС-а, у пратњи министра безбједности Драгана Мектића, Тихомира Глигорића и Његоша Томића, оптужио генералног директора Радио-телевизије Републике Српске Драшка Милиновића и главног уредника ИП-а Синишу Михаиловића за корупцију у случају Горана Суваре, Уређивачки колегијум РТРС-а најоштрије је осудио тенденциозно иступање Грујића и оптужбе које је изнио на рачун Јавног сервиса Републике Српске.
РТРС - РТВ Дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ ДомФото: РТРС

Новинари и уредници РТРС-а су искључиво професионално водили комуникацију са Гораном Суваром, водећи се чињеницом да је он био у стању да разоткрије намјештену аферу, коју је продуковао Небојша Вукановић, савјетник тадашњег предсједника СДС-а Младена Босића.

Подсјећамо да је Сувара тада понудио снимак у којем је јасно потврђено да су му Вукановић и високопозиционирани члан ове странке Бојо Гашановић за услуге платили 50 хиљада евра. 

Ово је само још један од константних напада на РТРС, чији уредници, новинари и руководство свакодневно трпе разне притиске и пријетње, о чему су, као и у овом случају, обавијештене надлежне институције. И овај напад је посљедица договора министра безбједности и човјека са којим је он и недавно пријетио. Поручујемо му и овај пут да нећемо престати да радимо свој посао и да не постоји начин на који ће да нас уплаши. РТРС никада није користио новац у овим комуникацијама, а поготово не са својих рачуна.

Ово Борис Грујић одлично зна, јер је присуствовао снимањима Суваре, будући да је био његов најближи сарадник и човјек који је учествовао у договору СДС-а и Горана Суваре.

Проблем је настао када је Сувара ухапшен па је уцјењивао РТРС и уредника ИП-а, што је пријављено МУП-у Републике Српске. Тражио је новац, посао за себе и слично. Упорно смо то одбијали, не желећи да уђемо у неки аранжман са овим човјеком. О овоме постоје и докази. 

Такав наш став је резултирао данашњим пресом, препуним лажи и кривотворина. Позивамо Грујића да објави доказе о било чему што тврди, а министра безбједности, који му је био пратња, да управо Грујића преиспита о његовој улози у свим активностима Горана Суваре. Подсјећамо јавност да постоји и полицијска пријава упућена због преношења 50 хиљада евра у Србију и кривично дјело које су починили Небојша Вукановић и Бојо Гашановић, а у којем је одлучну улогу управо одиграо Борис Грујић. Исти Грујић је учествовао и у приближавању Младена Босића и Горана Суваре, о чему је раније и јавно говорио.

Ово је само још један од напада на РТРС, чији уредници, новинари и руководство свакодневно трпе разне притиске и пријетње, о чему су, као и у овом случају, обавијештене надлежне институције. И овај напад је посљедица договора министра безбједности и човјека са којим је он и недавно пријетио. Поручујемо му и овај пут да нећемо престати да радимо свој посао и да не постоји начин на који ће да нас уплаши. РТРС никада није користио новац у овим комуникацијама.