latinica  ћирилица
16/07/2017 |  12:04 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Сапуни породице Грбић природни и мирисни (ВИДЕО)

Брачни пар Бојана и Здравко Грбић из Приједора, једини на овом подручју производе домаће сапуне. Праве их од природних, јестивих састојака.
Сапун - Фото: РТРС
СапунФото: РТРС

Жеља им је, како су истакли, да једног дана овај хоби претворе у породични бизнис и озбиљан извор прихода.

Како би индустријско замијенили природним препаратима, Бојана и Здравко Грбић, родитељи троје дјеце, почели су производњу домаћих сапуна у кућној радиности. Кокосово, палмино и маслиново уље за многе су храна, али за њих су међу најважнијим састојцима у рецепту за домаћи сапун. Ту су, између осталог и ароме јагоде, лаванде и кафе.

Здравко каже да су сировине које купују рафинисане, прочишћене од свих нечистоћа, тако да у реакцији са содом не долази до стварања хемијских једињења која би могла да наштете кожи и изазову неку реакцију.

- У суштини, то је чисто сапун - истиче Здравко.

Најмлађи члан петочлане породице, двогодишњи Јанко највећи је обожавалац мирисних сапуна. А да би Јанко имао миран сан ту је и сапун од лаванде.

- Ко год да је користио ове сапуне, вратио би се или по исти или неки нови. Небитно је, јер су сви задовољни баш зато што не исушују кожу - рекла је Бојана.

Ови природни производи чувају здравље и од тога је и потекла идеја о кућној производњи сапуна, наводе Грбићи. Посебно су поносни на сапун од цвијета памука за јачање косе. У шали, Грбићи кажу – квалитет сапуна тестирали су родбина и пријатељи. Надају се да ће једног дана хоби постати озбиљан извор прихода.