latinica  ћирилица
16/07/2017 |  08:50 ⇒ 17/07/2017 | 11:24 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Либертвилу; Бдење Св.Мардарију предводио патријарх (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, уоквиру посјете Сједињеним Америчким Државама /САД/ гдје борави на позив Његовог преосвештенства владике новограчаничког и средњезападно-америчког Лонгина, присуствовала је молитвеним свечаностима у част Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког, првог српског православног епископа Америке и Канаде.
Молитва у част Светог Мардарија - Фото: РТРС
Молитва у част Светог МардаријаФото: РТРС

Молитвене свечаности у Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј.

На свечаном ручку, којем је поред свештенства, присуствовао и велики број представника академске, културне и пословне заједнице дијаспоре, предсједница Цвијановић је истакла значај очувања и развоја вјерског и културног идентитета српског народа.

- Мени је задовољство што сам у име Владе  и институција Републике Српске имала прилику да подијелим радост овог дана и са нашим људима који су дошли у великом броју, али и са свештенством. Ми већ имамо добре контакте. Могу да кажем већ много година, а посебно задњих година интензивирали смо сарадњу и са свештенством, али и са удружењима из наше дијаспоре која дјелују у САД. Намјера је се та сарадња још више ојача у будућности. Ту су поруке да заштитимо Републику Српску, мој одговор увијек бива да они имају и политичку моћ да заштите Српску и поред тога што не живе на подручју Републике Српске, Мислим да је наша мисјиа да учинимо наше људе које живе у иностранству свјесним да заиста ту моћ којом располажу имају и да треба да допринесу да Република Српска остане јака и стабилна - изјавила је премијерка Цвијановић за РТРС.

Она је нагласила важност постојања институционалне везе између наших људи у расејању и Српске, те изразила задовољство чињеницом да су наши људи у дијаспори спремни да се укључе у Владине пројекте који подразумијевају успостављање заједништва и већу повезаност са матицом.

Молитва у част Светог Мардарија

Предсједница Владе Српске овом приликом се захвалила цркви и српској заједници у САД на залагању у очувању српског иднетитета и афирмацији Републике Српске, као и за велику подршку коју пружају увијек када је потребна солидарност и заједнички рад на обнови Српске.

Свечаности су присуствовали и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, шеф Представништва Српске у Бриселу Марио Ђурагић као и бројни праволавни епископи у Америци, али и епископи других православних цркви. Свечаности присуствује и патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Иринеј предводио је Свету архијерејску литургију уз саслужење митрополита Амфилохија и епископа Лонгина. Православни вјерници из свих крајева Сјеверне Америке, Европе и Канаде дошли су да се поклоне моштима Светог Мардарија које се налазе у манастиру Светог Саве у предграђу Чикага, Либертивилу.

 Православна вјера проналази пут до срца свих оних који имају љубав према ближњима. Американка Ребека Лејн некада је припадала протестанској цркви, данас је супруга и мајка четворо дјеце православног свештеника Владимира Лејна из Индијане. Ребека сматра да ће све више Американаца прићи православној цркви је она има нешто магично и смирујуће у себи. Прелијеп је осјећај, каже, када гледа своју дјецу да се крсте и љубе иконе православних светитеља.

- Растемо уз вјеру. Знамо рећи да породица која се моли заједно - остаће јединствена. Зато волим православље, заљубила сам се у свог супруга и осјећам да духовно растем са њим. Идемо корак по корак у овом хаотичном времену и заиста се надам да када дође наше вријеме да ће Бог рећи -браво били сте праве слуге Божије - истакла је супруга свештеника Српске православне цркве у Индијани Ребека Лејн.

И Тамара Вујковић одгаја дјецу у духу православља, исто онако како су је учили мајка поријеклом из Приједора и отац из Далмације. Прије четири године дошла је у Америку и удала се за српског православног свештеника чија парохија је у Нешвилу. Тамара каже да своје двоје дјеце учи правим вриједностима – да је породица и црква стуб свега у животу.

Православни вјерници у великом броју из свих крајева Сјеверне Америке, Европе и Канаде дошли су на велико Бденије у манасатир Светог Саве како би се први пут поклонили моштима свог светитеља Мардарија. С посебном радошћу, и у пратњи митрополита Амфилохија, из Цетиња у Либертивил је дошла и Олга Стојановић. Поријеклом је из љешанске нахије, исто као и Свети Мардарије. Каже, у његовом родном селу Корнет још увијек се памти из какве честите и угледне породице Ускоковић је потекао.

Молитва у част Светог Мардарија

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић каже да је лијепо видјети пуну цркву и радостан православни народ, који је у Америци прошао многе изазове, посебно у периоду за и након посљедњег рата. Истиче да је сатус Срба у Америци данас знатно бољи, чему је допринијела црквена заједница која се у задњих 20 година знатно проширила. Нове парохије су основане у Флориди, Лас Вегасу и Орегану.

Православна Црква у Америци увијек је била ослонац за српску заједницу која је преко цркве успјела да очува своју вјеру, језик и традицију, каже Кесић Глорификацију Светог Мардарија у Либертивилу увеличао је и мушки хор "Свети Владимир" руске православне цркве из Њујорка 

Глорификацију Светог Мардарија у Либертивилу увеличао је и мушки хор "Свети Владимир" руске православне цркве из Њујорка