latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:22 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Београд: Отворена изложба "Едгар Дега -Тренуци посматрања" (ВИДЕО)

У београдској Галерији Српске академије наука и умјетности отворена је изложба "Едгар Дега -Тренуци посматрања".
Едгар Дега - Тренуци посматрања - Фото: РТРС
Едгар Дега - Тренуци посматрањаФото: РТРС

Ово је јединствена прилика да публика послије више од пола вијека види 29 цртежа, пастела и монотипија славног француског умјетника из колекције Народног музеја.

Едгар Дега је кроз "тренутак посматрања" посебним сензибилитетом биљежио динамичност друштва с краја 19. и почетка 20.вијека. Цртеж и линија основе су изражавања једног од оснивача импресионизма , а експонати изложбе упућују посматрача непосредно у средиште умјетникове изражајности.

- Дега је у цртежу створио тако широко експериментално поље да је мјешајући технике, цртачке технике са техникама које се сматрају некаквим размеђем између цртежа и сликарства, то је пастел. Он је све то инкорпорирао у своје радове и за њега радови у цртежу нису имали само припремне скице - истакла је ауторка изложбе Драгана Ковачић.

Сем цртежа и графика посјетиоци имају прилику да се упознају и са Дегаовим истраживањима у области фотографије којом се страствено бавио , што заједно пружа могућност доживљаја његовог једниственог умјетничког сензибилитета и упознавање урбане културе Париза тадашњег времена. 

- Њега је највише интересовало кретање. Наравно, прије свега балерина, а онда и свих осталих могућности кретања које показује човјек и уопште савремено доба - рекла је коауторка изложбр Миланка Тодић. 

Изложена дјела Едгара Дегаа , у највећем дијелу, су поклон Београђанина , трагично страдалог у Другом свјетском рату, Ериха Шломовића Народном музеју, а посјетиоци ће имати прилику да их погледају до 15.септембра.