latinica  ћирилица
15/07/2017 |  11:47 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Врућине убирају данак на воћњацима и њивама (ВИДЕО)

Висока температура у Лијевче пољу и Поткозарју утицаће на приносе и квалитет воћа и поврћа.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Воћаре у Поткозарју који имају системе за наводњавање све више брине низак водостај у акумулацијама. У Лијевче пољу ратари интензивно наводњавају парцеле под кукурузом.

Преостали род крушке послије касног мраза у априлу на плантажи Никола Вукоте у Требовљанима, код Градишке, обећао је добар принос. Без система за наводњавање, за само неколико дана оно што је преостало на стаблима је више него преполовљено.

Крушка је опала са око 20 одсо стабала због топлоте, каже Вукота, и додаје, да не зна шта да предузме у наредном периоду, јер нема воде за наводњавање.

Приноси су угрожени и на плантажама које посједују системе за наводњавање. Импровизоване акумулације биле су довољне за почетно наводњавање у воћњаку Драгоја Дојчиновића, предсједника Удружења воћара Републике Српске.



- Потребно нам је сваки дан око 500.000 литара воде да би само ублажили посљедице суше. Сада имам пар милиона литара, а то је недовољно и морамо размишљати да изградимо већу акумулацију - каже Дојчиновић.

У Лијевче пољу, богатом подземним водама, ситуација је знатно повољнија. Све је више ратара који инвестирају у системе за наводњавање.

Ђуро Цвијић, из Кладара, каже да је узео два система за наводњавање, јер је прије двије године претрпио велику штету због суше.

Правилником о расподјели средстава намијењених пољопривредној производњи у овој години, ресорно министарство је предвидјело подстицајна средства за наводњавање. Комерцијална газдинства која изграде систем могу рачунати на 40 процената подстицаја, с тим да тај износ не може бити већи од 3.000 марака по хектару. Крајњи рок за подношење захтјева за ову врсту подстицаја је 30. септембар.