latinica  ћирилица
15/07/2017 |  10:23 ⇒ 10:23 | Аутор: РТРС

Вукићевић: Политика према БиХ остаје иста

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић истиче да би мост на Дрини требало да буде отворен у септембру, али да одређених проблема има на страни БиХ.
Станимир Вукићевић - Фото: СРНА
Станимир ВукићевићФото: СРНА

Вукићевић је изразио наду да ти проблеми неће одгодити отварање моста, јер, према договору, Србија гради мост, Република Српска прилазне путеве, а БиХ царински терминал.

Политика Београда јесте изградња добрих односа у региону, а БиХ је земља са којом Србија има посебан однос и са којом жели да успостави односе за примјер у региону, истакао је амбасадор Србије у БиХ.

Наглашава да политика Србије, након избора Александра Вучића за предсједника и Ане Брнабић за премијера, остаје иста према БиХ. Та политика, напомиње, заснована је на принципима добросусједске и регионалне сарадње, са циљем очувања мира и јачања стабилности, као и убрзавања европског пута обје земље.

"Ми смо се од самог старта трудили да са свим земљама у региону успоставимо добре односе, желећи да постигнемо мир, стабилност, добар ослонац за бољу сарадњу, да постигнемо оно што је овом региону стварно потребно и што регион треба да буде, ако заиста жели да буде дио ЕУ", прецизира Вукићевић.

Навео је да политика Србије јесте градња добрих односа у региону, а БиХ је земља са којом има посебан однос и са којом жели да успостави односе за примјер у региону.

"У том контексту, не потцењујући ниједан народ, сви пројекти које кандидујемо и предлажемо део су те платформе и наше политике, чији је циљ инфраструктурно и привредно повезивање, као и заједнички наступ на трећем тржишту", наглашава Вукићевић.

Србија жели да са БиХ створи такав однос који ће обје земље са њиховом робом и услугама учинити конкурентнијим на свјетским тржиштима.

"Предсједник Вучић је на почетку мандата посјетио Турску и Грчку, а очекујем да ће доћи и у БиХ. Очекујемо и да нова премијерка настави са досадашњом политиком у области привреде и економске сарадње са БиХ, као са нашим значајним политичким и економским партнером", каже Вукићевић.

Он наглашава да је Србија градила мост код Љубовије са јасном идејом и визијом да споји два народа са двије стране Дрине.

"Жеља нам је да тим људима омогућимо бржи, бољи и квалитетнији начин преласка границе између БиХ и Србије, а та граница треба да буде толико прозирна да је грађани скоро и не примећују", истиче амбасадор.

Вукићевић је нагласио да би мост на Дрини требало да буде отворен у септембру, али да одређених проблема има на страни БиХ. Он се нада да ти проблеми неће одгодити отварање моста, јер, према договору, Србија гради мост, Република Српска прилазне путеве, а БиХ царински терминал.

"Према томе, свако има своју обавезу и свој дио посла, тако да очекујемо да, пошто је Дрина већ премоштена, и мост буде отворен на вријеме", поручује Вукићевић.

Према његовим ријечима, најбољи примјер како се лако прелази граница јесте вишегодишње учешће ликовних умјетника из Србије на Међународној ликовној колонији "АРТ симпозијум Јахорина", јер је познато да умјетност не познаје границе.

"Генерално гледано, Србија и Република Српска морају имати добре и тесне односе не само у сфери привреде и економије, већ и у областима културе, спорта, здравства и школства", наводи Вукићевић.

Он поздравља напоре и високе умјетничке резултате које је "АРТ симпозијум Јахорина" постигао у протеклих 15 година.

"Богатство је довести све те људе на ове просторе и показати им и Јахорину и Пале, а богатство су и дружење са умјетницима из цијелог свијета, као и њихова дјела која красе фундус Колоније", каже Вукићевић.

Извор: СРНА