latinica  ћирилица
14/07/2017 |  21:59 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Пале- Најбоља слика Марије Јагодић из Краљева (ФОТО)

На шеталишту Променада у Палама, вечерас је у оквиру Ликовног сабора 2017, одржана манифестација Монмартр у Палама.
Пале - Ликовни сабор - Фото: РТРС
Пале - Ликовни саборФото: РТРС

Организатор Ликовног сабора, који се одржава четврти пут, јесте локално Удружење љубитеља умјетности.

На Ликовном сабору учествовало је 15 сликара из Србије, Републике Српске и Словачке, а љубитељи умјетности вечерас су на отвореномм имали прилику да виде њихова дјела настала у оквиру седмодневне сликарске колоније.

Побједник четвртог Ликовног сабора и добитник награде Удружења љубитеља умјетности Пале за најбољу слику насталу на колонији јесте Марија Јагодић, друго мјесто освојио је сликар Станко Родић, а треће Чедомир Кесић.

Предсједник Удружења Горан Шиник рекао је новинарима да Ликовни сабор сваке године расте.

"Није у питању квалитет, он се подразумијева, већ сабор расте у смислу све љепшег дружења, тако да нам сваке године учествује пет нових умјетника", истакао је Шиник.

Он је навео да се сваке године додјељују двије награде. Прву, међу сликама које су донесене из атељеа умјетника бирају сликари учесници колоније.

"Предзадњег дана сабора, који носи назив `Монмартр` на Палама износимо све слике, које су рађене на колонији и чланови Удружења бирају побједника, којег награђујемо са 200 евра и плакетом", нагласио је Шиник.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да овом манифестацијом и општина добија на културном значају.

"Посјетиоци су имали прилику да виде експонате, који ће бити поново изложени 28. августа за славу општине. Захваљујем Удружењу које својим радом и активностима даје један нови квалитет када је ријеч о умјетности", истакао је Југовић.

Он је нагласио да општина из године у годину настоји да донира што више средстава и грантовима помаже одржавање оваквих манифестација.

Овогодишњи побједник Марија Јагодић из Краљева рекла је да ће са колоније понијети незаборавне утиске и лијепа сјећања.

"Инспирације увијек имам, насликала сам портрет свога колеге учесника. На колонији учествујем од 2008. године и увијек ћу се радо одазвати позиву", навела је Јагодићева.

У сриједу је Драгославу Хусару сликару из Панчева уручена награда за најбоље умјетничко дјело на четвртом Ликовном сабору. Ову награду додјељују сликари учесници колоније.

Извор: СРНА