latinica  ћирилица
14/07/2017 |  20:53 | Аутор: РТРС

Вучић: Шта ће Албанци, да признају Србију без Косова?

Шта ће да ураде Албанци, да признају Србију без Косова, рекао је предсједник Александар Вучић на конференцији за новинаре у Бриселу.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је тим ријечима одговорио на питање како коментарише изјаве албанских политичара да се Приштина спрема за "посљедњу фазу дијалога" и "међусобно признавање".

Вучић је, послије разговора са предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском, изјавио да је јасно да је на Србији да покуша да заврши све што може у оквиру реформи, владавине права, али и уставних реформи, али да завршетак дијалога не зависи само од Београда.

- То ћемо моћи све да постигнемо, али нам остаје нешто што не зависи само од нас, већ и од албанске стране на Косову - поручио је Вучић и подсјетио да Србија у својим приступним преговорима има и поглавље 35, које се односи на нормализацију односа са Приштином и "регулише и генерише" европски пут Србије.

- Када то будемо успјели да ријешимо, незадовољавајуће за све или задовољавајуће за све, онда сам сигуран да ћемо моћи да постанемо пуноправни члан ЕУ. Ја се надам да то може да буде у сљедећем мандату Европске комисије - рекао је Вучић.

На наводе да се Приштина спрема на "посљедњу фазу дијалога" и "међусобно признавање", одговара да се већ три године од Приштине "чује исто":

- Моје је питање - шта ће они да ураде? Да признају Србију без Косова? Да нам учине тај велики плезир? Могу да се насмијем на то. Шта друго да одговорим - изјавио је Вучић.

Он је нагласио да постоје ствари које косовски Албанци не могу да ураде без Србије, а да Србија зна "шта може, а шта не може".

- То су изјаве за малу дјецу и то је све што могу да вам кажем - закључио је предсједник Србије.

Извор: Танјуг