latinica  ћирилица
14/07/2017 |  19:37 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Проблеми борачких организација општина Старе Херцеговине (ВИДЕО)

Незапосленост, стамбено збрињавање и издвајања из локалних буџета највећи су проблем борачких организација, са подручја 6 општина Старе Херцеговине.
Рудо - Фото: РТРС
РудоФото: РТРС

Незапосленост око 20 хиљада припадника борачких категорија у Српској, међу којима је највише, готово 16 хиљада демобилисаних бораца проблем је за чије рјешавање тражи помоћ ресорног министарства и Фонда ПИО.

-Да видимо којим моделима и како то сукцесивно, онако како би људи када би испунили минималне услове за пензију, 65 година старости и 15 година стажа, како да ријешимо тамо тај углавном недостатак стажа да би људи бар остварили минималну пензију, каже Миломир Савчић предсједник Борачке организације Републике Српске

Незапосленост је на врху листе проблема и у Старој Херцеговини. Са њим се локалне заједнице не могу саме носити, истичу у Рудом, и упозоравају на алармантно исељавање становништва са овог подручја.

-Један од основних начина како зауставити то је отварање радних мјеста, зауставити одлазак младих људи, а у томе предност морају имати и посебну пажњу посветити дјеци погинулих бораца и борачкој популацији, каже Рато Рајак начелник општине Рудо.

Борци Старе Херцеговине истичу и неопходност нове Уредбе за стамбено збрињавање, које на овом подручју још није завршено.

- Отприлике ми на свим овим својим утицајима смо дошли дотле да би требала уредба да се усвоји до краја ове године и наравно да уђе у буџет за 18-ту и да догодине почнемо са завршавањем,додаје ТМилош Лазовић предсједник Координационог одбора борачких организација Старе Херцеговине

Велика пажња посвећена је и сарадњи са локалним властима и издвајањима за борачке организације. Истакнути су позитивни примјери, што није случај у Новом Горажду, гдје је буџет блокиран.