latinica  ћирилица
14/07/2017 |  19:03 ⇒ 15/07/2017 | 10:42 | Аутор: РТРС

Рад ОБА - Компромитовање политичких неистомишљеника (ВИДЕО)

Компромитовање политичких неистомишљеника с потписом СДА, тако рад Обавјештајно безбједносне агенције БиХ оцјењује струка.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Јавност је остала шокирана када се у коментарисање истрага упустила и супруга првог човјека ОБА-е.

И тако јавно потврдила да је Осман Мехемдагић Осмица агенцију претворио у приватну службу. Из ОБА-е увјеравају да раде према закону.

Оно што би у некој земљи било незамисливо, у БиХ је нормално. Коментаришући на друштвеним мрежама да неки медији у Федерацији желе да компромитују ОБА-у , супруга директора обавјештајне агенције јавно открива да зна за истраге агенције, на чијем је челу њен супруг.

У одбрану Шпирића укључили су се и поједини медији под контролом Фахрудина Радончића што открива структуру која настоји нарушити кредибилитет и функционалност ОБА чиме би се опструирале бројне истраге у којим учествују службеници ове агенције.

Како супруга директора ОБА може знати за истраге?

Одговор није тешко дати,сматрају стручњаци за безбједност.Кажу ОБА је одавно приватна агенција,којом годинама управља политика СДА.Сматрају постала је тајна служба за обрачун са политичким неистомишљеницима.

- Генерални директор има велика овлашћења у мјери гдје су највеће злоупотребе а и гдје их је тешко откривати,каже Неђо Влашки из Удуржења безбједњака.

Божидар Спасић стручњак за безбједност указује да је то обавјештајна служба једне породице и када тако почне увијек дође до тога да цуре информације.

На челу ОБА-е је човјек који је од рата био вјеран породици Изетбеговић, и због тога му се не може вјеровати, каже предсједник Српске Милорад Додик, и сам свјестан да га прислушкују.

- Прислушкују ме, за СЗП он је прихватљив, за мене није прихаватљив, каже Додик.

Руководство ОБА ће пред надлежну парламентарну комисију, предсједавајућег Савјета министара и његове замјенике. Хоће ли се бавити и откривањем истрага на друштвеним мрежама?