latinica  ћирилица
14/07/2017 |  18:44 ⇒ 15/07/2017 | 10:43 | Аутор: РТРС

Порука из Српске: Ово је оптужница против 700 хиљада грађана (ВИДЕО)

Оптужница против предсједника Референдумске комисије и њених чланова биће одбачена, јер није могуће доказати појединачну одговорност за Одлуку коју је донијела Народна скупштина.
Недељко Чубриловић са члановима референдумске комисије - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић са члановима референдумске комисијеФото: РТРС

Сматрају то и струка, и политичари. Најављују да ће институције Српске, у складу са скупштинским Закључком, оптуженима пружити правну помоћ и подршку.

Предсједник и три члана Комисије за референдум, у наредном периоду изаћи ће пред судију за претходно саслушање.

Стручњаци сматрају да ће већ на том кораку пасти оптужница. Тачније, да судија неће имати довољно доказа да је потврди.

- Првенствено због тога што је ријеч о колективној одлуци највишег народног политичког органа Републике Српске која је изразила политичку вољу својих грађана бирача и конституисала одлуку о референдуму, каже Миле Дмичић, професор Уставног права.

Ипак, због тога им сада пријети ригорозна казна - од шест мјесеци до пет година затвора.

У том политички монтираном судском процесу, како га види предсједник Милорад Додик, имаће подршку институција Српске.

- Морам да нагласим да су сви органи, а и НСРС је тако закључила, јасно рекли да ће се свим расположивим средствима стати иза њих, јер то није њихов приватни ангажман, већ политичка одлука Парламента, истакао је предсједник Српске.

То је оптуженим члановима Комисије пренио и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Током састанка у Парламенту, предсједник комисије Синиша Каран поново је поручио да је Kомисија поштовала Устав Српске и одлуке Парламента.

- Пружићемо им подршку и помоћ. Оптужница је још једна нелогичност Тужилаштва БиХ и подигнута је против људи који носе најмању одговорност, ако се суди по догађајима који су претходили и водили референдуму, нагласио је Чубриловић.

Сагласан је с тим и лидер социјалиста. Пресудили су, сматра Петар Ђокић, политички, а не правни мотиви.

- У правном смислу не видимо ниједан разлог да се води такав поступак против иститутуције која је донијела одлуку о референдуму, против НСРС, одлуке која је у складу са Уставом и законима, категоричан је Ђокић.

Иако Одлука о референдуму није угрозила никога у БиХ, јер су на основу ње грађани изразили своју вољу, бх. правосуђе поново је показало какав би био положај Срба у БиХ када би зависио од тих иституција, сматра предсједник БОРС-а, Миломир Савчић.

- Ми се морамо поново борити за равноправност на овим просторима. Па, докле више та борба? Умјесто да се боримо за напредак и бољи живот, нагласио је Савчић.

Достојанство чланова референдумске комисије, обавезује 677.721 грађанина Српске да стане у одбрану и њих и Републике Српске, поручују из Удружења "Част отаџбине".

Истичу, сви смо ми Каран, Рељић, Змијањац и Петковић.