latinica  ћирилица
14/07/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

Богданић у Вишеграду о проблемима у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас у Вишеграду да је проблем функционисања домова здравља блокада рачуна због неплаћених пореза и доприноса о чему ће упознати Владу Српске, како би могли пронаћи најбоља рјешења.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је након састанка са директорима домова здравља из регије Вишеград, рекао да је договорено обавезно плаћање пореза и доприноса за ову годину, а да ће питање ранијих обавеза бити рјешавано у исто вријеме за све здравствене установе.

"Договорено је да се формира радна група, која би са Министарством и Фондом здравственог осигурања радила на утврђивању бољих услова за закључивање уговора са Фондом. Предложено је да локалне заједнице партиципирају за обезбјеђивање средстава у функционисању домова здравља", истакао је Богданић.

Он је додао да је Дом здравља Вишеград наслиједио тешко стање и да ће се тек видјети на који начин се може помоћи, те да очекује од локалне заједнице да предузме све што може, како би били усклађени приходи са расходима.

В.д. директора Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да очекује побољшање стања у свим здравственим установама, а посебно у примарној здравственој заштити.

"Наш рачун је блокиран, а министар је рекао да ће то бити ријешено на начин да стари дуг мирује, а нови да измиримо. Он је ту да нам помогне, али је неопходно оснивање радне групе са Министарством, тако да ћемо имати рјешења за наше проблеме, од Министарства", истакла је Ђуровићева.

Она је додала да је тренутни, укупни дуг Дома здравља у Вишеграду око 2,5 милиона КМ.

"Надам се да ће се све локалне заједнице узети активно учешће у превазилажењу проблема својих домова здравља, јер ми припадамо општинама", додала је Ђуровићева.

Она је навела да Дом здравља Вишеград има стари возни парк, те да ће начелник купити ново санитетско возило и истакла да је то почетак добре сарадње Дома здравља и општине.

Богданић је посјетио општину Вишеград, гдје је разговарао са начелником општине Младеном Ђуревићем.

"Разговарамо о различитим темама, а највише о проблемима Дома здравља. Надам се да ћемо заједничким снагама превазилазити проблеме", рекао је Ђуревић.

Он је додао да ће општина издвојити одређена средства за куповину новог санитетског возила, те да су у буџету за 2017. годину повећана средства за издвајање здравству у односу на претходну годину.

Извор: СРНА