latinica  ћирилица
14/07/2017 |  17:05 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Савезништво Хрвата и Срба - противтежа бошњачком хегемонизму

Политичко савезништво Хрвата и Срба, које су у Мостару учврстиле водеће странке ова два народа, ХДЗ БиХ и СНСД, за сваког објективног посматрача у БиХ, немогуће је протумачити другачије него као противтежу бошњачком хегемонизму, који се огледа у свакодневном, отвореном и све агресивнијем заговарању грађанске БиХ, пише Хрватски Медијски Сервис.
Милорад Додик и Драган Човић - Фото: СРНА
Милорад Додик и Драган ЧовићФото: СРНА

Како грађански концепт подразумјева начело један човјек – један глас, не треба бити паметан па закључити како он у својој операционализацији води елиминацији Хрвата и Срба као народа, уставних дионичара Босне и Херцеговине и њено претварање у државу већинског народа- Бошњака.

И неке хрватске критичаре тог савезништва ваља подсјетити како би платформашка власт након избора 2010., била успостављена, без представника Хрвата, не само у Федерацији, већ и на нивоу БиХ с предсједавајућим, сарајевским акедемиком и СДП-овим мандатаром, Славом Кукићем на челу, да није било савезништва ХДЗ-а с Додиковим СНСД-ом.

Најтежи "гријех" Додика и Човића, судећи по синоћењем саопштењу СДА, је у томе што они воде "антибосанску политику". Та "оптужба", заправо, је највећи комплимент који је двојици лидера могао бити удијељен, јер антибосанска политика подразумијева опирање претварању тронационалне Босне и Херцеговине у Босну, државу Босанаца, у којој би суверени народи били третирани као некакве етније, етничке групе јединствене босанске нације.

У бошњачким политичким, медијским и интелектуалним круговима, још увијек нема никога тко је спреман јавно се успротивити грађанском концепту БиХ- концепту који руши уставне и стварне темеље Босне и Херцеговине, као државе три равноправна, суверена народа. Ако и има оних који су свијесни деструктивности такве политике, вјеројатно се боје то јавно рећи, јер би готово сигурно били проглашени издајницима.

Заговарању грађанске БиХ, или ти "пробосанским снагама" синоћ се у интервју једној сарајевској телевизији придружио и први човјек Исламске заједнице у БиХ Хусеин ефендија Кавазовић. И он је, попут многих других бошњачких политичара и самозваних аналитичара- наметање грађанског концепта- што је само еуфемизам за политичко потчињавање Хрвата и Срба, односно њихову елиминацију, као суверених нација, које творе БиХ, представио као "европску вриједност" и "европску правну норму".

Не тако давно поборници грађанске БиХ горљиво су заговарали "конститутивност народа на цијелој територији БиХ" да би данас тумачили како су конститутивност народа и федерализам, категорије које су нестале са Совјетским савезом, те како су земље Европске уније утемељене на грађанском концепту, као унитарне државе.

Држећи се максиме из Макијавелијевог "Владара" како циљ оправдава средство, промотери бошњачког хегемонизма не либе се јавно бламирати говорећи како је и "Федерација БиХ заснована на грађанском концепту", те обилато лагати. А лаж је да је и једна вишенационална европска држава утемељена као унитарна- све су по уређењу федерације, а то су чак и неке једнонационалне државе.

Краљевина Белгија, на примјер, је федерација коју, уз бриселску регију, чине Фландрија и Валонија, федералне јединице двају народа; Валонаца и Фламанаца, који, као колективитети, сувереност осим кроз федералне јединице, остварују и изван територије својих регија, а њихова равноправност манифестује се и кроз паритетну заступљеност у белгијској савезној влади. Швајцарска конфедерација, друга вишенационална европска држава, заправо је федерација кантона, која такође доказује како су тврдње политичког и медијског Сарајева безочне лажи. И Уједињено краљевство, такође, је утемељено на начелима федерализма.

Заправо, не постоји ни једна вишенационална европска држава која није уређена као федерација, а федерализам, којег Сарајево изједначава с фашизмом је и принцип по којем је уређена чак и једнонационална Савезна Република Њемачка.

Коначно, и сама Европска унија је лабава федерација држава. Федерализам је, дакле, једна од кључних европских вриједности, коју ЕУ препоручује и тронационалној БиХ, о чему свједочи и неколико резолуција Европског парламента, о којем се у Сарајеву најприје шутило, а кад се сунце није дланом могло заклонити, бошњачке су странке у Парламенту Федерације БиХ, каквог ли апсурда, безрезервно осудиле федерализам, пљунувши на ту европску стечевину. Да апсурд буде потпун они који одбацише начела из Резолуције Европског парламента, представљају се као заговарачи европских вриједности, проказујући политичке представнике Хрвата, који свесрдо подржавају европска начела- фашистима и рушитељима државе.

На исти начин, замјеном теза, ХНС-ов приједлог Изборног закона БиХ, којим се отклања дискриминација Хрвата у Мостару, у избору хрватског члана Предсједништва и избору представника у Федерални Дом народа, доказана и образложена одлуком Уставног суда БиХ, СДА проглашава дискриминаторним, ваљда зато што ускраћује могућност Бошњацима бирати представнике Хрвата, а приједлог који осигурава уставно право једног народа на власти јавни ртв сервис- антидејтонским.

Деструктивност такве политике, која је заснована на лажима, манипулацијама, обманама, која својата БиХ и одбија вратити, посредством високих представника, отета права другима, не може донијети ништа добро ни народу којег представља, а понајмање сачувати државу у коју се куне. И коју тобож брани.

Извор: Хрватски Медијски Сервис