latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:56 | Аутор: РТРС

Политички односи Србије и Њемачке на врхунцу

Политички односи Србије и Њемачке су на историјском врхунцу, што је резултат континуираних сусрета на високом нивоу и личног пријатељства предсједника Србије Александра Вучића и канцелараке Њемачке Ангеле Меркел, потврђено је у разговору министра одбране Србије Александра Вулина и њемачког амбасадора у Београду Аксела Дитмана.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је оцијенио да сарадња Србије и Њемачке представља активан допринос убрзаном прикључењу Србије ЕУ и поручио да Београд изузетно цијени подршку и разумијевање Њемачке на том путу, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је рекао да Србија инсистира на хитном примјењивању досадашњих договора из бриселског споразума, а посебно на формирању заједнице српских општина, што "очекује од оног ко формира владу на Косову и Метохији".

Вулин је истакао да Београд настоји да мирним средствима обезбиједи нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије, гдје једино Кфор препознаје као партнера и носиоца стабилности.

Констатовано је да сарадња двије земље у области одбране прати ниво укупних билатералних односа, а Вулин је истакао да је Србија подједнако задовољна постигнутим нивоом сарадње са НАТО путем Партнерства за мир, као и са позицијом посматрача у Организацији уговора о колективној безбједности.

Вулин је поручио да Министарство одбране наставља избалансирану политику одбране у складу са прокламованом војном неутралношћу, те ће у складу са дефинисаним националним интересима радити на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

"Стога је сарадња у области одбране са земљама региона на високом нивоу и често покретач унапређења укупних односа, будући да је Србија свесна да једино кроз дијалог и сарадњу, као и интеграцију земаља западног Балкана у ЕУ, може да се успостави дугорочна стабилност у региону", рекао је Вулин.

На састанку је било ријечи и о доприносу који Србија кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ даје глобалној стабилности, те је Вулин потврдио да ће се наставити континуитет тог ангажовања.

Он је упознао Дитмана и о снажној подршци коју Заједничке снаге Војске Србије и полиције пружају при ублажавању посљедица мигрантске кризе, нагласивши да је од почетка њиховог ангажовања спријечен илегалан прелазак више од 21.300 миграната.

Дитман је истакао је да је Њемачка близак и поуздан партнер Србије на њеном путу у ЕУ, те да се поглавља 23 и 24 односе на владавину права и те реформе нису у вези са поглављем 35, које се односи на Косово и Метохију.

Извор: СРНА