latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:01 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

"Влада Српске спроводи тешке, али корисне реформе"

Влада Републике Српске показала је огромну политичку вољу у спровођењу реформе Жељезница Републике Српске, посебно ако се има у виду колико је тешко спровести исту врсту реформе у ФБиХ, изјавила је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова.
Татјана Проскурјакова - Фото: СРНА
Татјана ПроскурјаковаФото: СРНА

Она је оцијенила позитивним саму чињеницу да је Влада Српске донијела чврсту одлуку о реформи ЖРС, те додала да је била импресионирана начином на који је одлуку презентовала широј јавности у Српској.

"То је при пут да сам видјела у БиХ да влада шаље тако јасне поруке, а које су уједно и тешке. Кад се ова реформа ЖРС спроведе, тек тада ће се видјети да ће се тиме престати одливати средства из буџета, те да ће жељезница постати мотор који дориноси расту", истакла је Проскурјакова.

Нада се да ће овај пројекат, чија је вриједност око 50 милиона долара, бити одобрен у септембру или октобру ове године, тако да би његова имплементација требало да почне у децембру. Појаснила је да би пројекта требало да траје три до четири године, нагласивши да ће први резултати моћи да се виде и у првој години.

Она је додала да се исто односи и на реформу здравственог сектора Српске, наводећи да Влада још није финализовала одлуку о тој реформи, али да је Свјетска банка била укључена у разговоре са представницима министарстава - здравља и социјалне заштите, те финансија, као и са кабинетом предсједника Владе.

"Што се тиче пројекта здравствене реформе, ту још није све усаглашено до краја. Надам се да ће и он бити одобрен у деветом или десетом мјесецу, и очекујем да ће овај нови механизам финансијске одговорности у сектору здравства бити уведен прије усвајања буџета за 2018. годину, тако да је план да се фундаменталне разлике виде већ наредне године", нагласила је Проскурјакова.

Према њеним ријечима, план је исти као и у случају ЖРС – да се здравствени сектор постави на здраве основе и да из њега престану да се одливају јавна средства, а да се фокусира на квалитет услуга.

Нагласила је да је то потпуно у складу са оним што је речено када је усвајана Стратегија за БиХ - да ће Свјетска банка пружати финансијску и техничку помоћ, у складу са брзином спремности за спровођење реформи.

"Како се донесу и усвајају одлуке о спровођењу тих реформи, како се оне почињу усвајати, ми смо овдје да дајемо финансијска средства и да пружимо техничку и смањимо финансијски терет спровођења тих реформи", појаснила је Проскурјакова.

Извор: СРНА