latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:56 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Бурно засједање локалног парламента у Трнову (ВИДЕО)

Одборници владајуће већине из Савеза за Трново изабрали су за вршиоца дужности замјеника начелника, Ненада Мишовића.
Скупштина Трново - Фото: РТРС
Скупштина ТрновоФото: РТРС

Он је раније био начелник ове општине. Поражен је на прошлогодишњим изборима од кандидата СНСД-а Горана Вујичића који је изненада преминуо прије пет дана.

У сали локалног парламента у Трнову одборници опозиционог СНСД-а протестовали су јер је предсједница скупштине Бехија Мулаосмановић заказала сједницу непуну седмицу након смрти Горана Вујичића начелника ове општине.

Одборници владајућег Савеза за Трново без гласова одборника СНСД-а за вршиоца дужности замјеника начелника изабрали су Ненада Мишовића из СДС-а.

Кажу да су сједицу заказали у овој седмици поштујући препоруку Министарства управе у локалне самоуправе.

- Клуб одборника је обавјиештен од Министарства да се то изабере што хитније како би општина могла да функционише, каже Немања Лучић, предсједник Клуба одборника Савеза за Трново у Скупштини општине Трново.

У  Министарству не помињу рокове. Подсјећају на одредбе закона које омогућавају функционисање општине у случају ранијег престанка мандата изабраног начелника, ако не постоји замјеник. Такав случај је у Трнову: "Скупштина општине бира вршиоца дужности замјеника начелника у складу са Статутом општине и пословником о раду, на приједлог 1/3 одборника до избора новог начелника општине, који има све надлежности извршног органа власти."

Одборници СНСД сматрају да је прерано заказивати сједницу Скупштине општине у истој седмици када је сахрањен досадашњи начелник Горан Вујичић.

Поручују да је требало поштовати православне обичаје и сачекати барем седам дана.

Они су предлагали да до избора послове начелника обавља неко из општинске управе.

Кажу да је скандалозно да се за в.д. замјеника начелника бира изборни губитник Ненад Мишовић.

- То говори довољно о његовом моралу. Мислим да ће народ Трнова то знати да цијени. Није било коректно. И ми смо могли да предлажемо кандидате, али нисмо. Мислили смо да до избора то треба да буде неко из управе, наглашагва Вењко Влашки, предсједник Клуба одборника СНСД у Скупштини општине Трново.

На прошлогодишњим октобарским изборима кандидат СНСД-а Горан Вујичић побиједио је кандидата СДС Ненада Мишовића.

ЦИК је дужан да пријевремене изборе у Трнову распише и проведе у року од 30 до 90 дана.