latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:27 | Аутор: РТРС

За смањење вишка наоружања-уговор од 2,8 милиона евра

У Сарајеву је потписан уговор за пројекат "ЕУ СТАР" који за циљ има смањење вишкова наоружања и безбједно складиштење муниције у БиХ, за који је ЕУ обезбиједила око 2,8 милиона евра.

Уговор су данас потписали министар одбране БиХ Марина Пендеш, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, командант Еуфора генерал-мајор Антон Валднер и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу.

У складу са овим уговором, током наредне двије године путем пројекта "ЕУ СТАР" требало би да буде уништено 3.000 тона нестабилне муниције у специјализованим домаћим и међународним постројењима за демилитаризацију.

Пендешова је током церемоније рекла да је потписивањем овог уговора и службено започела реализација пројекта уништавања нестабилне муниције у БиХ.

Она је изразила наду да ће овај пројекат дати добре резултате, као што је био случај и са многим ранијим пројектима у вези са индустријском демилитаризацијом.

Министар одбране БиХ захвалила је на великој подршци и сарадњи ЕУФОР-у, ЕУ и УНДП-у.

Шеф Делегације ЕУ БиХ поздравио је почетак овог пројекта, истичући да вишкови нестабиле муниције и минско-експлозивних средстава, осим што су пријетња за безбједно окружење грађана, представљају и велику опасност због могуће злоупотребе од разних криминогених група, укључујући терористе.

Вигемарк је честитао Оружаним снагама БиХ на до сада уништених 1.800 тона разне муниције, као и уништавању значајних количина малог и лаког наоружања.

"Оружане снаге БиХ дају снажан допринос и одвајају значајне ресурсе за чување и уништавање вишкова муниције и наоружања", истакао је он.

Према његовим ријечима, циљ домаћих и страних партнера у БиХ јесте смањивање количине нестабилне муниције на мање од 10.000 тона, којима ће се моћи управљати.

Синаноглу је нагласила да овај пројекат има двије компоненте - уништавање вишкова муниције и пренос знања, искустава и технологија са страних на домаће партнере.

Она је подсјетила да УНДП већ дуже вријеме у БиХ континуирано реализује пројекте уништавања вишкова наоружања и муниције који, иако су у складиштима, и даље представљају могућу опасност по животе људи и њихову имовину.

"У БиХ још има превише оружја и муниције", упозорава Синаноглу и позвала Министарство одбране и Оружане снаге БиХ да путем инспекцијског надзора и контрола утврде тачне количине ускладиштене муниције и наоружања, како би се тим арсеналом што квалитетније управљало, као и да ојачају своје контакте и сарадњу са намјенском индустријом у БиХ.

Командант Еуфора генерал-мајор Антон Валднер рекао је да је ЕУФОР и даље одговоран за мир, стабилност и безбједност у БиХ, али да вишкови наоружања и муниције представљају сталну опасност и пријетњу безбједном окружењу.

Он је потврдио да ће ЕУФОР наставити да пружа техничку помоћ и подршку свим појектима уништавања нестабилне муниције и вишка наоружања у БиХ.

Према званичним подацима Министарства одбране БиХ из јуна прошле године, Оружане снаге БиХ одговорне су за 17.000 тона муниције смјештене у 12 складишта широм земље.

Пројекат "ЕУ СТАР" у потпуности финансира ЕУ, а реализоваће га УНДП, у сарадњи са Министарством одбране БиХ и Еуфором, до децембра 2019. године.

Извор: Срна