latinica  ћирилица
14/07/2017 |  11:45 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Филм "Лица лафоре" у Барселони, на Свјетском конгресу борбе против епилепсије

Филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, биће приказан у Барселони на 32. међународном конгресу Интернационалне лиге борбе против епилепсије, који ће бити одржан од 2. до 6. септембра.
Филм "Лица лафоре" - Фото: РТРС
Филм "Лица лафоре"Фото: РТРС

Филм "Лица Лафоре" на једном од најзначајних свјетских догађаја у области неурологије, имаће двије пројекције, 2. и 5. септембра.

Интренационална лига борбе против епилепсије је најважнија свјетска организација љекара и истраживача посвећених борби против епилепсије. Организација, која је основана 1909. године, дјелује у више од стотину земаља, а чини је више од 15.000 чланова.

Аутор филма Денис Бојић истиче да је, осим значаја и глобални допринос борбе породице Гајић у борби против најтежег облика епилепсије код људи, ово уједно једна од значајнијих промоција Републике Српске у свијету уопште. Препознавање и приказивање филма на овако високом нивоу, доказ је да су се труд и рад комплетне филмске екипе исплатили.

"Прије свега ово је огромна част, али и успјех свих нас. Биће то прилика да се водећи свјетски љекари, истраживачи и представници фармацеутских компанија, окупљени на једном мјесту, упознају са Републиком Српском, али и читавим регионом у једном потпуном другачијем свјетлу. Након низа тамних, ратом обојених стереотипа, према којима нас у свијету углавном препознају, из Бањалуке долази моћна, универзална родитељска борба у којој породица Гајић, спасавајући своју дјецу, истовремено спасава животе дјеце широм свијета", истакао је аутор филма Денис Бојић.

Филм "Лица Лафоре" документује десетогодишњу борбу породице Гајић и њихове напоре у проналаску лијека за Лафорину болест. Добрим дијелом захваљујући њиховим донацијама, тим истраживача из Канаде који предводи професор Миансиан, након стотину година пронашао је лијек за Лафорину болест. Очекује се да први пацијент терапију прими 2018. године, а научници потврђују да ће овај лијек имати ефекта и код низа неуролошких обољења као што су Алцхајмерова болест, Алс, Хатингтонова и Паркинсонова болест.

Критика филма "Лица Лафоре" стиже и из Холивуда. Атом Егојан, са шест номинација у Кану и двије номинације за Оскара, прослављени канадски и један од најпознатијих свјетских режисера, у својој рецензији филма, између осталог, наводи:

"Овај филм нас води на јединствено путовање, показујући нам право лице човјечности. Истовремено, свима нам даје наду која је тако ријетка и драгоцјена".