latinica  ћирилица
14/07/2017 |  11:37 | Аутор: РТРС

Нова зграда амбасаде БиХ на Вождовцу коштала 750.000 евра

Нова зграда Амбасаде БиХ у Србији плаћена је око 750.000 евра и сада је власништво БиХ, рекао је Срни отправник послова Амбасаде БиХ у Београду Зоран Перковић.
Зоран Перковић (Фото: abc.ba) -
Зоран Перковић (Фото: abc.ba)

"Из простора гдје смо били у закупу, прелазимо у простор који је наше власништво", рекао је Перковић и подсјетио да је Савјет министара БиХ раније донио одлуку о куповини некретнина за потребе амбасада БиХ у Београду и Загребу.

Он је напоменуо да је претходна зграда Амбасаде БиХ, која се налази у центру Београда у Крунској улици, у близини зграде предсједника, власништво Србије и да је БиХ изнајмљивала тај простор.

Нова зграда Амбасаде налази се у београдском насељу Вождовац, у близини Ауто-команде, има три спрата, од којих се у приземљу налази Конзуларно одјељење, док је на остала два спрата дипломатски дио и војни аташе.

Перковић је рекао да је та зграда некада била резиденција амбасадора Индије, па је продата приватном лицу, од којег ју је БиХ купила.

"Купљена је на бази спроведене процедуре и прикупљених више понуда. Посебно одјељење за некретнине при Министарству иностраних послова БиХ процјењивало је све понуде и оцијенило да би ова зграда била најповољнија с обзиром на цијену", додао је Перковић.

Он је навео да ће нову зграду Амбасаде БиХ у Београду у уторак, 18. јула, у 18.00 часова свечано отворити министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица Дачић.

Перковић је рекао да се на отварању очекује 70 до 80 гостију, те да су позвани представници Србије, као и представници осталих дипломатско-конзуларних представништава у Београду.

Извор: Срна