latinica  ћирилица
14/07/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

Ноћурак-биљка која снижава холестерол и ублажава алергију

Ноћурак је једна од најљековитијих биљака која рјешава проблеме коже попут црвенила, алергија и екцема, снижава холестерол, дјелује као антидепресив, помаже у случају проблема са штитном жлијездом и дијабетеса и ублажава симптоме ПМС-а и менопаузе, због чега је уље ноћурка познато и као женски природни лијек, а користи се и у козметичкој индустрији захваљујући свом регенеративном дејству које има на кожу, косу и нокте.

 

Грмолика биљка предивних жутих цвијетова, која многима краси вртове, осим за украс, користи се као лијек, а многи не знају да су млади листови и корјен биљке јестиви.

Ноћурак или латински Oenothera biennis је двогодишња биљка која може да нарасте до 150 центиметара висине, а потиче из Сјеверне Америке у којој расте на пјешчаном тлу у средишњем и на источном дијелу континента.

Цвјетови ноћурка трају само једну ноћ, због чега је биљка добила прикладно име, а за њихово опрашивање задужени су ноћни лептири. Ова биљка се већ вијековима користи као природни лијек, а Индијанци су је употребљавали за ублажавање кожних упала, астме, прехладе и грипа и за зацјељивање рана.

Снажно љековито дејство

Уље жутог ноћурка је толико љековито да се, осим код хроничних кожних упала, препоручује и у случају алергија, артритиса, остеопорозе, вирусних инфекција, малигних обољења, дијабетеса, поремећаја циркулације и проблема са штитњачом, а помаже и код ублажавања симптома ПМС-а и менопаузе.

За то је заслужно обиље омега-6 масних киселина (гама-линоленска киселина) које садржи, а које с омега-3 масним киселинама штите организам од упалних процеса, одржавају здравље костију, регулишу метаболизам, подстичу раст и развој и одржавају репродуктивни систем.

Ове есенцијалне масне киселине у организам уносимо искључиво путем исхране јер тијело није у могућности да их произведе само. Зато је уље ноћурка одличан додатак исхрани који доприноси очувању здравља.

Уље ноћурка има антидепресивно дејство, због чега се препоручује особама које се одвикавају од алкохола, а показао се ефикасним и у лијечењу хроничног умора. Такође снижава холестерол и регулише крвни притисак па је погодан за срчане болеснике.

Спрјечава и настајање и дјеловање слободних радикала, због чега се сматра снажним савезником у борби против карцинома дојке и многих дегенеративних болести, а према неким сазнањима, побољшава концентрацију па се његова конзумација препоручује дјеци с поремећајем хиперактивности и дефицита пажње.

Чува младолик изглед коже

Уље ноћурка често се користи и у козметичкој индустрији као еликсир младости. Кожа с годинама губи влагу, због чега почиње да изгледа дехидрирано и нееластично и подложнија је кожним тегобама попут дерматитиса и екцема.

Гама-линоленска киселина једна је од кључних компоненти за правилну структуру и функционисање коже, па редовна конзумација уља ноћурка помаже у нормализацији трансепидермалног губитка воде.

Уље ноћурка хидратизује кожу, побољшава еластичност, смањује боре, црвенило, подочњаке и разлику у пигментацији, као и упале и алергије на кожи. Благотворно дјелује на екцеме, псоријазу, атопијски дерматитис, себореју и неуродерматитис.

Осим за кожу, ноћурак је одличан за његу косе и ноктију, а спрјечава и настанак перути, па можете да додате мало уља ноћурка у маску за косу коју сте сами направили.

Нутритивна вредност

Осим есенцијалних масних киселина (цис-линоленска 70% и гама-линоленска 15 %), уље ноћурка садржи аминокиселине, калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум и цинк, а богат је и витаминима Ц и А. С обзиром на то да есенцијалне масне киселине које се налазе у уљу ноћурка могу врло брзо да се разграде, у куповна уља је додат витамин Е који успорава процес разградње и појачава љековито дејство.

Извор: Б92