latinica  ћирилица
13/07/2017 |  22:47 ⇒ 14/07/2017 | 12:52 | Аутор: РТРС

Отворен пети фестивал "Бољшој" на Мећавнику (ВИДЕО)

Пети фестивал руске музике "Бољшој" отворили су вечерас на Мећавнику члан управе "Гаспромњефт" компаније Александар Дибаљ и оснивач фестивала Емир Кустурица. На свечаном отварању наступио је дјечији хор јединствене традиције "Колибри" из Београда.
Симфонијски оркестар Бољшој и диригент Срба Динић (Фото: facebook.com) -
Симфонијски оркестар Бољшој и диригент Срба Динић (Фото: facebook.com)

Кустурица је рекао да је ово требало да буде један сан који ће бити остварен.

"Прво је направљен град, а сада и двориште у које сам вас позвао да слушате озбиљну музику. Баш на овом мјесту прије 12 година пронађени су шљемови који су потврдили да је у току Првог свјетског рата овдје био један ров и сада овдје чекамо оркестар да започне извођење озбиљне композиције заједно са Романом Симовићем, виолинистом", додао је Кустурица.

Он је истакао да је почетак приче о култури на Мећавнику, заправо почетак нечега што је у супротности са црвеним тепихом и шта он све значи.

"Овдје имамо ливаду, столице и поглед у небо. Највише због тога што је овдје усађена вјера да је умјетност љубав и на неки начин и они који почињу требало би да уђу у тај свијет охрабрени", рекао је Кустурица.

Члан управе "Гаспромњефт" компаније Александар Дибаљ рекао је да се већ пет година одржавају окупљања на Мећавнику, "на овом лијепом фестивалу у окружењу дивне музике".



"Ово је дивна Србија, ово су дивни људи који су нам веома драги и схватамо колико се добро осјећамо када се налазимо у окваквој атмосфери, окружени музиком и дивном природом", рекао је на отварању Дибаљ.

Он је додао да је прије шест година замолио Кустурицу да смисли нешто необично, нешто што се никада раније није догађало и да показује дивно пријатељаство између Србије и Русије.

"И ето, њему је пошло за руком да смисли нешто што никада није било и успио је да окупи све дивне музичаре из Србије, Русије и Републике Српске", истакао је Дибаљ.

У музичком дијелу програма наступиће виолиниста Роман Симовић, један од водећих свјетских мецосопрана Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил.

За златну, сребрну и бронзану "Матрјошку" у двије старосне категорије такмичиће се више од 60 учесника.

Пети музички фестивал "Бољшој" трајаће до 15. јула.

Извор: Срна