latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:12 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Закинтос – нема изручења Америци, суђење у Грчкој, двојица пуштена уз кауцију

Медијске спекулације о наводној екстрадицији Америци осумњичених за убиство америчког држављанина Бакарија Хендерсона на Закинтосу су без основа. Истражни судија је за четворицу Срба који су осумњичени за учешће у тучи одредио притвор до 18 мјесеци, док двојица имају могућност да се бране са слободе ако плате кауцију од 5.000 евра, сазнаје РТС у Министарству спољних послова. За седмог држављанина Србије још се чека одлука.
Закинтос - Фото: РТС
ЗакинтосФото: РТС

Саслушана су још четворица држављана Србије у вези са убиством Бакарија Хендерсона у клубу "Бар код" у мјесту Лаганас на Закинтосу. За једног је одређен притвор до 18 мјесеци, двојица имају могућност да се бране са слободе, док се за четвртог још чека одлука, сазнаје РТС у Министарству спољних послова.

Држављани Србије којима је одређен притвор биће пребачени у затвор у градићу Авлону, који се налази 50-ак километара од Атине, сазнаје РТС. 

Како јавља дописница Радио Београда из Атине Мајда Шимунец, грчка полиција је све снимке туче у "Бар коду" предала Интерполу и, према наводима полиције, трага се за још шест особа које су учествовале у тучи. Медијске спекулације о наводном изручењу српских држављана америчком правосуђу су без основа, јер ће се њима судити по грчким законима, каже наша дописница.

Истражни судија је раније за тројицу Срба који су осумњичени за учешће у убиству америчког држављанина Бакарија Хендерсона на грчком острву Закинтосу одредио притвор до 18 мјесеци, пише Политика. 

Министар Небојша Стефановић састао се у Солуну са грчким министром унутрашњих послова Николасом Тоскасом, са којим је разговарао и о хапшењу српских држављана на Закинтосу.

Стефановић се, како се наводи, током састанка увјерио да они имају фер третман и да се према њима поступа у складу са законом.

Грчки тужилац и истражни судија одлучили су раније да у притвору остану петорица српских држављана од деветорице саслушаних због премлаћивања до смрти 22-годишњег Бакарија Хендерсона у петак на Закинтосу, а најављена оптужница против њих односи се на убиство с предумишљајем, преносе грчки локални медији.

Најављена оптужница против петорице је најтежа: убиство с предумишљајем, јер је закључено да су се унапред одлучили на убиство, преносе грчки локални медији.

Јуче су исказе истражном судији дали један 34-годишњи Грк, један 32-годишњи британски држављанин за кога се тврди да је српског поријекла, и тројица држављана Србије – двојица 18-годишњака и један 21-годишњак.

Према мишљењу њихових адвоката, преносе грчки медији, најтежа оптужба која се припрема против њих донијела би казну доживотног затвора. 

Адвокат двојице 18-годишњака из Србије, Лефтерис Јанатос, оцијенио је ту оптужбу као "најтежу, али очекивану", мада "има потпуно повјерење да ће грчки суд оптужницу (против њих) преиначити од убиства с предумишљајем у наношење смртоносних повреда, и да ће суђење бити праведно".

Друга оптужба – за наношење смртоносних повреда, обично у Грчкој доноси затворску казну уз превремено пуштање на слободу послије четири до пет година затвора, док већина осуђених за убиство с предумишљајем доживотно остаје у затвору. 

Грчки медији су пренијели раније да се не зна када би суђење могло да почне, јер се тек очекује спровођење детаљне истраге и прикупљање доказа, подизање и потврђивање оптужнице и тек онда заказивање суђења.

Укупно девет особа је ухапшено због учествовања у тучи на Закинтосу у којој је убијен амерички држављанин, од чега су седам осумњичених држављани Србије.

Извор: РТС, Бета, Политика