latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:02 ⇒ 14/07/2017 | 13:28 | Аутор: РТРС

Каран о оптужници због референдума - "Исто бих урадио поново!" (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу због одржавања референдума у Дану Републике. Оптужница је подигнута против предсједника Комисије за спровођење референдума Синише Карана и чланова Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића, а образложена неизвршењем одлуке Уставног суда БиХ.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Против осталих 5 чланова Комисије, посланика Народне скупштине, истрага је обустављена, јер их штити имунитет.

Истрага је обустављена и против предсједника Републике Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић, српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и потпредједавјућег Савјета министара Мирка Шаровића.

У интервјуу за РТРС Синиша Каран: "Исто бих урадио поново!"

Каран је напоменуо да више од 20 година институције БиХ, прије свега правосудне институције на нивоу БиХ, које Устав не познаје и које су настале насиљем међународне заједнице врше насилну изградњу неке виртуелне БиХ и насилну разградњу бића Републике Српске.

"Један од тих процеса је и овај против референдума, против Републике Српске, њених грађана и Комисије", додао је Каран.

Каран очекује да ће суђење ићи у правцу као што је била и истрага која је вођена, те подсјетио на све што су институције БиХ радиле да не дозволе одржавање референдума, наводећи примјер Централне изборне комисије, Уставног суда БиХ.

"За нас је то понос, бранићемо Републику Српску, бранићемо право свих грађана Српске да и убудуће могу да изражавају своје мишљење без обзира на ово и било каква суђења", поручио је Каран.

Он је навео да је имао неколико позива од осталих чланова који нису на оптужници, као и великог броја грађана, од њих укупно 677.771, који су скупа са оптуженим члановима Комисије директно учествовали у овом "тешком кривичном дјелу" и који су бијесни што се нису нашли на тој оптужници.

"Ово је оптужница против Републике Српске, њених демократских достигнућа, против јединог и првог референдума у БиХ и умјесто да сви буду срећни и поносни да грађани БиХ и Српске имају тај капацитет, нажалост, правосудне институције, које Устав не познаје, у сарадњи са међународном заједницом врше правно насиље овим чином", рекао је Каран.