latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:54 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Звиздић: Нема условљавања Уговора о транспортној заједници

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да Савјет министара не може прихватити било који услов за потписивање Уговора о оснивању транспортне заједнице који представља вануставно дјеловање.

"Савјет министара не може прихватити било који услов који би значио ванинституционално или противуставно дјеловање, јер ниједан устав, нити закон на нивоу БиХ не познаје систем ротације и не могу се прихватити услови измјене уговора, с обзиром да је он договорен унутар земаља западног Балкана", рекао је Звиздић.

Према његовим ријечима, прве кораке на уговору договорио је Савјет министара 2009. године, а Предсједништво га је прихватило 2010. године.

"Тада није било примједби, нити приједлога, услова ентитетских влада. Послије тога, уговор није доживио било какве специјалне нове измјене и у том смислу ми ћемо сматрати да је процес завршен када добијемо безусловно мишљење и од Владе Републике Српске, како смо добили од Владе Федерације БиХ /ФБиХ/", додао је Звиздић.

Он је навео да је од федералног премијера Фадила Новалића данас добио допис у којем јасно каже да се не слаже са ставом о потреби ротације и да Влада ФБиХ неће у томе учествовати, јер је ријеч о изворним надлежностима Савјета министара БиХ и ресорног министарства.

Према Звиздићевим ријечима, и Европска комисија је назначила да нема условљавања Уговора.

"Сарадња да, разговори и договори о приоритетима базирани на усвојеним транспортним стратегијама да, али би систем ротације био ванинституционално дјеловање што никоме у Савјету министара не пада на памет", поручио је Звиздић.

Он је додао да механизам координације није договорен да би био замјена ни Уставу БиХ, ни надлежностима Савјета министара БиХ.

"Са међународним уговорима попут овога, механизам координације нема никакве додирне тачке и неће бити кориштен за послове овакве врсте. Наравно, сарадња ресорних министара је обавезна и била је приликом усвајања Транспортне стратегије", истакао је Звиздић.

Он је рекао да никоме не пада на памет да мијења ентитетске приоритете, али да неће прихватити да било ко мијења приоритете које су на нивоу Савјета министара.

Предсједавајући Савјета министара БиХ рекао је да су коначно након четири мјесеца формиране све групе унутар механизма координације.

"Због безразложних и неаргументованих блокада из институција Републике Српске изгубили смо четири мјесеца, да није било тога, већ сада би наш Упитиник са одговорима био у Бриселу", изјавио је Звиздић.

Он је додао да ће БиХ ускоро почети да ради на припреми пројеката за самит сљедеће године у Лондону, када ће бити кандидовани и пројекти из жељезничке инфраструктуре.

Звиздић је подсјетио да су на самиту у Трсту за БиХ одобрена четири од укупно шест пројеката за западни Балкан.

Укупна инвестициона вриједност четири пројекта за БиХ, прецизирао је Звиздић, износи 250 милиона евра, а укупна вриједност гранта 46,1 милион евра.

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско увјерен је да ће ускоро БиХ потписати Уговор о транспортној заједници.

"Одговорно тврдим да нећемо остати без ових средстава, никоме нећемо препустити 500 милиона КМ", истакао је Јуско и додао да је ово министарство спремно на разговоре.

Влада Републике Српске прихватила је данас Нацрт уговора о оснивању транспортне заједнице југоисточне Европе под условом да Савјет министара БиХ усвоји закључак којим ће бити утврђено да три надлежна министарства учествују у дефинисању ставова у име БиХ, који ће бити представљани у оквиру Секретаријата транспортне заједнице.

"То су министарства комуникација и транспорта БиХ, комуникација и транспорта Федерације БиХ /ФБиХ/ и саобраћаја и веза Српске", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Српске тражи да тако усаглашене и дефинисане ставове наизмјенично представљају и заступају надлежни министри Савјета министара БиХ, ФБиХ и Републике Српске по систему ротације.

Извор. СРНА