latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:19 | Аутор: РТРС

Вучић о казнама за насилнике у породици

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити најоштрије казне за насилнике у породици и нагласио да рјешење за пораст насиља види у оштријим законима и дужим законским казнама, а не у популистичким мјерама које неки траже.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"А то је да умјесто да добијеш годину, три или пет, добијеш 20 или 30 година, па да видимо да ли ћеш онда да помислиш или да се усудиш да дигнеш руку на жену. Дигни, барабо једна, руку на жену, па кад добијеш 10, 15 или 20 година робије, или за тежу посљедицу, повреде или смрт, и 30 или 40 година, онда да видимо да ли ћеш да помислиш да дигнеш руку", рекао је Вучић.

Он је нагласио да мјере морају бити конкретне, а не популистичке и засноване на поствљању обезбјеђења испред центара ма колико то коштало.

Вучић је додао да је потребан консензус у друштву према коме је такво дјело највећа срамота и највеће зло, а не богоугодно дјело, као што би неки на такав начин да говоре.

"Мислим да су то праве мјере и прави пут, а не измишљање и тражење кривца у нечијој лудости, безобзирности и бахатости. Ако мислите да је нормално да држите по десет чувара у три смјене у Центрима за социјални рад, а њих има на стотине, онда дајте да видимо колико људима да узмемо од плата и пензија па да то све платимо", изјавио је Вучић у Солуну.

Он је додао да не зна шта да каже о човјеку који дође и почне да дави своје дијете, и да не зна, иако као предсједник државе нема право то да каже, шта би му својим рукама урадио.

"Али, морате од тога да побјегнете, законски да рјешавате ствари и да им покажете гдје им је мјесто. Тај човјек није уништио само своју породицу, већ и благо Србије и то не смије да се допусти", рекао је Вучић и поновио да ће бити промјена у законодавству, прије свега, и у понашању извршне власти.

"Само немојте после да се жалите да смо преоштро поступали", рекао је Вучић.

Током "контролисаног виђања" сина у Центру за социјални рад у Раковици Марко Н. /30/ јуче је нанио смртне повреде сину и ножем убио супругу Мају Ђ. Он је тешко повриједио и тројицу радника Центра, који су покушали да му пруже отпор.

Злочину у Раковици претходио је злочин у Центру за социјални рад Нови Београд, гдје је Милан Ловрић /47/ такође приликом "контролисаног виђања" троје малољетне дјеце каменом убио супругу Олгу Ловрић /37/, а затим извршио самоубиство.

И један и други убица имали су полицијски досије.