latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:07 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Требиње: Свечано обиљежено 25 година од оснивања Требиеске бригаде (ВИДЕО)

У Требињу је свечано обиљежен јубилеј, 25 година од оснивања Требињске бригаде.
Требињска бригада - Фото: РТРС
Требињска бригадаФото: РТРС

Било је свечано, достојанствено и са пијететом према свим палим и умрлим саборцима. Неколико стотина ветерана окупило се данас у свечаном строју који је продефиловао градским улицама. Служен је помен умрлим и погинулим борцима, а они који су данас стали у строј присјетили су се ратних дана и славних борби у одбрани града.

Након 25 година поново у истом строју, под бригадном заставом. Са више бора и сиједих, али, кажу и данас са младалачким духом и патриотским поносом у срцу.

Од септембра 1991. године па све до посљедњих ратних дејстава Требињска бригада и њени борци стајали су на бранику отаџбине, од Херцеговине до ратишта широм Српске.

Славко Жарковић, пуковник Војске Републике Српске у пензији каже да се данас осјећа 25 година млађи, као и да су му приликом свечаног јубилеја прорадиле емоције.

Мишо Нинковић, припадник Шестог батаљона изразио је задовољство приликом окупљања и рекао да му је драго што се поново састао са ратним друговима.

Требињска бригада у рату је изгубила 258 бораца. За њих данас посебне почасти, и сјећања сабораца.

Светозар Аћимовић, члан команде Прве моторизоване бригаде изразио је жал за најбољим и најчеститијим синовима који су пали током одбрамбено-отаџбинског рата.

Пред строј није стао командант бригада пуковник Зубац, који је преминуо прије четири дана. Њему су пријетељи, саборци и чланови породице одали посебно поштовање.

Небојша Ратковић, припадник Војске Републике Српске истакао је да пуковник Зубац заслужује и много више од тога да се помене на њиховим мајицама, као и да је он живио за данањи дан и да је све ово што се обиљежава и њему у част.

Поносни смо и што нико од наших бораца није ни осумњичен нити осуђен за нечасна дјела или злочине, истичу борци Требињске бригаде која је увијек водила искључиво одбрамбене битке, са регуларном војском Хрватске која је окупирала дио Херцеговине, и намјеравала да заузме и само Требиње, али и на другим фронтовима.

"Окупили смо се данас да одамо признање борцима Требињске бригаде која је дала огроман допринос одбрани и стварању Републике Српске", подсјетио је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Српске.

Лука Петровић, градоначелник Требиња изјавио је да му је задовољство што су људи дошли и овако великом броју, да се сјетимо свих палих, страдалих и рањених.

Помен палим борцима служио је владика Григорије, а положени су вијенци и цвијеће у спомен соби и на споменику бранилаца Требиња.