latinica  ћирилица
13/07/2017 |  13:25 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог закона о интервентним набавкама

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о интервентним набавкама, по хитном поступку, за који је министар трговине и туризма Предраг Глухаковић рекао је да је прилагођен потребама Српске и грађана, те добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама.
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић, министар трговине и туризмаФото: СРНА

"Предвиђено је да Влада Српске доноси одлуку о проглашењу постојања посебних услова и озбиљних поремећаја на тржишту и држави, а овим законом је предвиђено и доношење плана интервентних набавки", рекао је након сједнице Владе Српске Глухаковић, додајући ће овај закон бити упућен у скупштинску процедуру.

Он је напоменуо да овим рјешењем неће бити "заробљавања" робе, услуга и капитала, те да ће план интервентних набавки доносити и реализовати Влада у сарадњи са локалним заједницама.

Глухаковић је навео да ће средства за ове намјене бити обезбијеђена у буџету Српске, те да Влада сваке године до 30. новембра мора усвојити тај план за наредну годину.

Он је нагласио да ће до усвајања закона о интервентним набавкама важити Закон о робним резервама.

Глухаковић је рекао да ће Влада збринути 12 до 13 радника у оквиру новог облика функционисања Робних резерви, које су у стечају.

Он је додао да нико од запослених неће остати незбринут, већ ће им бити тражено запослење у јавним предузећима, институцијама и агенцијама.

"Договор је да са стечајним управником буде направљена систематизација о томе шта је том предузећу потребно од радника да би могло да функционише. Неће бити довођени нови радници, већ ће бити ангажовани они из постојеће структуре", напоменуо је Глухаковић.

Он је додао да није одговоран за тренутно стање у Робним резервама, те подсјетио да већина држава не посједује робне резерве.

Када је ријеч о Приједлогу Стратегије развоја трговине Српске до 2022. године, Глухаковић је навео да је о томе вођена велика стручна и јавна расправа с циљем побољшања ситуације у тој области и отклањања девијација у вези са валидношћу података.

Влада је на данашњој сједници у Бањалуци утврдила и Извјештај о реализацији стратегије развоја туризма Републике Српске за период 2011-2020. година, у 2016. години, са приједлогом закључка.

Извор: Срна