latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:43 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Жетва пшенице при крају (ВИДЕО)

У Републици Српској жетву пшенице ратари приводе крају.
Жито - Фото: РТРС
ЖитоФото: РТРС

Посљедњи откоси су и у општини Србац. Овогодишњи приноси мањи су од прошлогодишњих.

Јесенас је на подручју Српца озимим усјевима засијано око 700 хектара. Просјечни приноси пшенице су око 5 тона по хектару.

- Што се тиче пшенице, ја сам задовољан. Јуче је био комбајнер и покосио. Принос је добар, 500 до 700 килограма. Не знам да ли има ико већи принос јер ми смо овдје ипак мали произвођачи, прича Мирослав Јолџић из села Кукуље.

- Приноси зависе од парцеле и од земљишта. А била је и велика суша баш када је требало да се налива зрно. Приноси су негдје 400, негдје 700 килограма, каже Радојица Видовић.

Жетва је завршена и на три макроогледа Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Бијељини, Душанову и Драксенићу код Козарске Дубице, у којима је било засијано 50 сорти пшенице.

- Завршили смо жетву и можемо рећи да су приноси, зависно од сорте, од 5 до 10 тона по хектару. Када је о укупној производњи у Републици Српској ријеч, просјечни приноси су око или нешто изнад 5 тона, зависно од подручја. Ове године нешто су бољи приноси у Семберији него у Лијевче пољу и ми генерално можемо бити задовољни, истакао је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде.

У Републици Српској прошле јесени пшеницом је засијано 43.000 хектара.

На основу досадашњих резултата очекује се производња од преко 200.000 тона.