latinica  ћирилица
13/07/2017 |  10:47 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

"Звиздић и Шаровић једини кривци за непотписивање уговора o Транспортној заједници"

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његов замјеник Мирко Шаровић једини и искључиви кривци за непотписивање уговора о приступању БиХ Транспортној заједници.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Звиздић упорно и тврдоглаво покушава да глуми премијера, који то није, а Шаровић, који у Сарајеву не представља никога осим самог себе, у стопу прати Звиздића и политику СДА, наносећи Републици Српској огромну политичку и економску штету", рекао је Кошарац Срни.

Кошарац је појаснио да "јучерашњи скандал у Трсту, чији су режисери Звиздић и Шаровић", представља класичан примјер нефункционисања договореног Механизма координације.

"Механизам координације није само форма коју је требало испунити како би БиХ поднијела апликацију за чланство у ЕУ. Механизам координације је за нас суштина процеса европских интеграција јер обезбјеђује учешће у одлучивању и видљивост Републике Српске у том процесу", упозорио је Кошарац и додао да Звиздић и Шаровић, у покушају да Савјет министара БиХ претворе у нешто што то тијело никад неће бити, константно опструишу функционисање Механизма координације и игноришу ставове Републике Српске.

Према ријечима Кошарца, Звиздићу и Шаровићу били су познати ставови Владе Републике Српске о уговору о Транспортној заједници, али су мјесецима намјерно одбијали да то питање расправе унутар Механизма координације.

"Свима је јасно шта ради Звиздић, коме одговара да Републике Српске нема нигдје у процесу европских интеграција, али нико не може да схвати шта ради Шаровић, који користи сваку прилику да 'облати' Републику Српску и њене институције", рекао је Кошарац.

Он је Звиздићу и Шаровићу поручио да престану да прикривају сопствену одговорност и неспособност нападима на институције Републике Српске.

"Звиздић и Шаровић 'ударили су у кукњаву' због наводно изгубљених 50 милиона евра у Трсту. Прво, није тачно да су та средства изгубљена јер ће се о томе још разговарати. И друго, нису овако кукали када Савјет министара БиХ у парламенту није успио да обезбиједи већину за повећање акциза, што би овој земљи донијело милијарду и по евра инвестиција. То је још један добар разлог због којег поменутом двојцу треба изгласати неповјерење", поручио је Кошарац.

Извор: Срна