latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:49 | Аутор: РТРС

СПЦ и САНУ спремне да се укључе у дијалог о Косову

Српска православна црква и Српска академија наука и уметности спремне су да се укључе у дијалог о рјешењу за Косово и Метохију, који би у септембру требало да покрене предсједник Србије Александар Вучић.
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија) -
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија)

У Патријаршији СПЦ су рекли за "Вечерње новости" да ће Црква "радо помоћи државном врху".

"На Косову и Метохији је једно од средишта Цркве, тамо су наше највеће светиње и манастири. Веома је важно да Србија уложи максимални напор да оно остане у њеном саставу", кажу у Патријаршији и истичу да је веома важно да се помогне Србима на Косову и Метохији да остану на својој земљи и нормализују живот.

Генерални секретар САНУ Марко Анђелковић је рекао да би предсједник Србије учинио част овој институцији ако би позвао чланове Академије да изнесу своје мишљење о темама важним за српско друштво, па тако и о Косову и Метохији.

"Јавност треба да има у виду да су чланови Академије слободно мислећи људи, па се од САНУ не може тражити да путем прегласавања заузме јединствен став", рекао је Анђелковић.

Он је додао да се упознавањем са мишљењем САНУ могу сагледати оквири за рјешавање проблема, што може бити од користи свима, који су у прилици да у свом мандату доносе одлуке о државним и другим питањима.

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун је рекао да је консензус неопходан да би се дефинисала даља стратегија у ситуацији када Србија неће признати независност Косова, а Албанци не прихватају ништа мање од независности.

Дио опозиционих странака, као што су СДС, ДСС и СРС, је сумњичав када је ријеч о начину тих разговора и могућности постизања консензуса. 

Извор: Срна