latinica  ћирилица
12/07/2017 |  20:30 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Андрићград- Затворен Други сајам књига

Награда за издавачки подухват године за Републику Српску припала је Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и Службеном гласнику Републике Српске, а додијељена је данас на церемонији затварања Другог сајма књига у Андрићграду.
Андрићград - Фото: СРНА
АндрићградФото: СРНА

Награда за издавачки подухват године за Србију додијељена је издавачкој кући Катена мунди, а специјална награда издавачу Књижевној задрузи Српског националног савјета Црне Горе из Подгорице.

Директорица НУБ Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да је критичко издање књиге "С планине и испод планине и друга проза" обухваћено са 40 текстова Петра Кочића.

- Вјерујемо да је ова књига велики допринос култури и науци у српском језику и књижевности и да ће отворити неке нове путеве за Кочића, јер свакодневно показује особине Кочићевих јунака - истакла је Зечићева.

Она је најавила да ће у септембру бити објављена нова критичка издања, а припрема се и илустровано издање на руском језику.

Главни уредник Издавачке дјелатности Књижевне задруге Српског националног вијећа Црне Горе Будимир Дубак рекао је да велику част представља чињеница да су добијене награде београдског, новосадског и Сајма у Андрићграду.

- Награда Сајма у Андрићграду је посебна. Сви смо ми Срби из Црне Горе везани за ове просторе, за овај народ, који је пропатио кроз историју. Ми смо један народ и институција која посматра српски народ као недјељив. Ово је доказ да ми као издавач који ради на пољу културе, издваштва, умјетности радимо нешто што је од српског значаја - истакао је Дубак.

Директор Катене мунди Бранимир Нешић рекао је да награда причињава велику част, што је препознао значај и вриједност те књиге.

- У 12 поглавља се појављује српски национални идентитет. Схватили смо да је темељ нашег идентитета слободарско демократска традиција и зато је значајније што се ова награда додјељује у Андрићграду - нагласио је Нешић.

Извор: СРНА