latinica  ћирилица
12/07/2017 |  20:02 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Дачић увјерен да ће Секретаријат Транспортне заједнице бити у Београду

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изразио је данас увјерење да ће на самиту лидера земаља западног Балкана у Трсту бити постигнут консензус да сједиште Секретаријата Транспортне заједнице буде у Београду.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић је у обраћању учесницима састанка рекао да је Унија стратешки циљ Србије и да је због тога изузетно важно да од ЕУ добије јасније временске оквире у остварењу тог циља.

Дачић је оцијенио да је од виталног интереса за цијели регион то што ће предсједници влада на састанку у Трсту одобрити вишегодишњи акциони план за регионални економски простор.

Он је истакао да ће економско повезивање позитивно утицати на политичка кретања, а омогућиће бољу припрему земаља региона за приступање ЕУ.

"Дубљом економском интеграцијом шаљемо и јасну политичку поруку којом показујемо да је продубљивање међусобне сарадње и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу свих нас", рекао је Дачић.

Он је изразио наду да ће ЕУ наставити да активно подржава политику проширења и указао да је стабилност региона Југоисточне Европе кључна за стабилност и безбједност ЕУ.

"Као кредибилни партнери, спремни смо да пружимо свој допринос, нарочито у регулисању мигрантске кризе, као и у борби против тероризма, радикализације, екстремизма и ксенофобије", навео је Дачић.

Извор: Срна