latinica  ћирилица
12/07/2017 |  19:50 | Аутор: РТРС

Вучић: ЕУ да каже у ком року је заинтересована за чланство Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију кључно да Европска унија одговори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је у интервјуу за италијанску агенцију Анса рекао, да је то за Србију кључно питање и да не жели више да слуша обећања.

- То је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року - навео је Вучић.

Оцијенио је да је Самит о западном Балкану у Трсту веома важан, јер ће земље региона на њему први пут имати конкретне активности са опипљивим резултатима.

За Србију су, како је истакао, посебно важни инфраструктурни пројекти, почевши од аутопута Ниш - Приштина.

- То је пројекат од темељне важности, који има не само економски, већ и политички значај за односе између Срба и Албанаца, два најмногобројнија народа на западном Балкану - рекао је Вучић.

За Вучића у Трсту ће у првом плану бити стварање регионалне транспортне заједнице, а говориће се, како истиче, и о успостављању регионалне економске зоне.

Навео је да је веома важно што ће се о свему томе разговарати у присуству Ангеле Меркел, Емануела Макрона и Паола Ђентилонија.

Вучић је поновио да је у Сребреници почињен ужасан злочин који се не смије никада више поновити и за који починиоци морају да одговарају.

Истовремено, додао је, важно је гледати у будућност и градити мир и стабилност заједно са Бошњацима.

- Не вриједи се стално враћати на прошлост, морамо да мислимо на оно што је пред нама и шта морамо да урадимо у годинама које долазе. Када будемо имали боље везе, боље путеве и мостове, односи међу нашим народима ће сигурно бити бољи - рекао је Вучић.

Навео је да је један од пројеката на столу самита и аутопут између Београда и Сарајева.

- То су конкретне ствари, а када их реализујемо, када будемо размишљали како да побољшамо стандард живота и да обезбиједимо више радних мјеста за младе, нико више неће мислити на прошлост - закључио је Вучић.

Извор: Спутњик