latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:58 | Аутор: РТРС

Церар и Пленковић без договора о примјени арбитраже

Премијери Словеније и Хрватске, Миро Церар и Андреј Пленковић, разишли су се без договора о примјени арбитражне пресуде о граничном спору двије земље у Пиранском заливу.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

Док Церар сматра да је коначна пресуда арбитраже обавезујућа за обје земље, и да је њоме ријешено питање које је оптерећивало њихове односе, Пленковић истиче да не може да пристане на њену имплементацију, јер је читав процес, како каже, компромитован.

Они су ипак изјавили да су задовољни разговором, иако су њихови ставови о имплементације арбитраже различити.

Церар је, наиме, најприје подсјетио да је потписивање споразума о арбитражи о граничном спору омогућио Хрватској улазак у ЕУ.

- Не ради се о покоравању ставовима Словеније, већ поштовање преузетих међународних одлука. Сада морамо да направимо кораке у см,еру имплементације одлуке и спремни смо на дијалог који ће довести до рјешења - рекао је Церар.

Пленковић је, међутим, остао при ставу да пресуда за Загреб није обавезујућа и да је Хрватска нема намјеру да примјењује.

Кључна порука је, према његовим ријечима, да се не могу доносити једностране одлуке.

- Данашњи сусрет је сигнал добре воље, нема никаквих тензија и стојимо на томе да се консензусом ријеше отворена питања, али не тако што би се прихватила одлука из процеса из којег је Хрватска изашла прије двије године - навео је Пленковић.

Извор: Танјуг