latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:35 ⇒ 13/07/2017 | 13:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: СМ БиХ се од фебруара није бавио Транспортном заједницом (ВИДЕО)

БиХ није било на потписивању споразума Транспортне заједнице на Самиту западног Балкана у Трсту.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Раније је саопштено да закључци Владе Републике Српске, у којима је тражено да презентовање ставова у оквиру Секретаријата Транспортне заједнице обављају три министарства по систему ротације, али и тражење гаранције да жељезничке компаније које имају дозволу земаља ЕУ или потписница Уговора неће моћи имати приступ прометној инфраструктури у БиХ, нису прихватљиви за Савјет министара, ни за Европску комисију.

Уговор је дефинисан без уважавања ставова Српске и тако је још једном опструисан мехиназам координације, поручују званичници Српске.

Уговор о транспортној заједници био је главна тема данашњег разговора министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка и комесара за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана. Црнадак ни овај пут није пропустио прилику да Републику Српску оптужи за опструкције.

- Противљење Владе Српске потписивању Уговора је нелогично, јер ако је транспортна заједница корисна за Србију и све друге земље у региону, зашто не би била корисна и за Републику Српску - рекао је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

То је покушај пребацивања лоптице на Републику Српску и прикривање чињенице да се Савјет министара од фебруара није бавио питањем Транспортне заједнице, нити је покушао да усагласи ставове са Владом Српске, поручује премијерка Жељка Цвијановић.

- Влада Републике Српске не води никога у изолацију, али нема намјеру ни да помаже таквом Савјету министара да прикрива своју неспособност. Њихово стално прозивање Српске по разноразним свјетским дестинацијама да, тобоже, нешто блокира, јесте жалосно, али и већ превазиђена прича. Боље би било да се лате посла и почну да воде процесе у складу са усвојеним механизмом координације, а и да коначно прочитају шта у њему пише, умјесто да воде своје јадне политичке ратове са институцијама Српске - додала је Цвијановић.

Сличну поруку послао је и предсједник Српске Милорад Додик.

Какви су ставови Јоханеса Хана, пренио је прво Игор Црнадак, а затим се на њих позвао и Мирко Шаровић. Тврде да су услови Српске неприхватљиви за Европску комисију.

- Не може једна варијанта - ми смо за чланство али под нашим условима. Услови су једнаки за све. текст се не може мијењати, то су јасно рекли у ЕК - истакао је министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић.

Када је ријеч о захтјеву Владе о заједничком дефинисању ставова од свих нивоа власти који ће бити представљени у оквиру Транспортне заједнице по принципу ротације, премијерка напомиње да то нема везе са ЕУ.

- То је наша унутрашња ствар, тако да узалудно говоре неистину како се томе противи ЕУ. Уосталом, то је дефинисано у духу механизма координације - нагласила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Овим је Савјет министара показао да је најнеспособнији од свих до сада, поручила је Цвијановићева.