latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:29 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Херцеговачка села без воде - бунари и чатрње већ пресушили (ВИДЕО)

Према прогностичким моделима и хидролошким циклусима, у посљедњих седамдесет година, ово ће, тврде стручњаци, бити једна од најсушнијих година.
Херцеговина - Несташица воде - Фото: РТРС
Херцеговина - Несташица водеФото: РТРС

Недостатак воде, још од прољетос, осјећају становници херцеговачких села, у којима су бунари и чатрње већ пресушили.

Дуготрајна суша испразнила је херцеговачке чатрње. Тамо гдје још има акумулиране воде за напајање стоке, резерве се троше рекордном брзином. Највећи проблем је у селима, далеко од водоводних система, гдје већ сада довозе воду цистернама. Наводњавање ораница је луксуз. 

- Проблем и за њиве и за стоку, све имамо, али воду немамо - истиче Десанка Атељевић.

- Велика суша, ништа нисмо залијевали што смо засадили. За стоку посебно довозимо цистерну, мука велика, основно немамо - додаје Весна Поповац.

Око 90 захтјева за достављање воде, кажу у Територијалној ватрогасној јединици Требиње, чека на извршење, а сваки дан стигне и до 20 нових. Само у посљедњих петнаест дана домаћинствима у околини Требиња, одвезли су више од 200 цистерни воде.

- Радимо са пуним капацитетом са свим снагама што имамо, прогнозирамо да ће тако бити и даље с обзиром да падавина нема на видику - рекао је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Цистерна од седам кубних метара воде, сеоском домаћинству потраје тек десетак дана. Иако је прва бесплатна, за другу и сваку наредну испоруку наручилац плаћа 25 одсто цијене превоза.

- Свако 10-15 дана долази цистерна од седам кубика. Кошта 25 марака - рекла је Весна Поповац.

Суша ће, сасвим је сигурно, потрајати. А какво је стварно стање говори и податак да је, само на подручју Требиња, умјесто просјечних двјесто литара кише у јуну, на вишегодишњем нивоу, претходни мјесец пало свега три литра. Највеће штете, засигурно ће претрпјети пољопривреда у безводним подручјима. Сушно љето, и несташице воде засигурно ће се пролонгирати.