latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Прва СДС прославила крсну славу (ВИДЕО)

Oни који су стварали СДС 1990-те, окупљени око Прве СДС, крсну славу – Петровдан прославили су у Палама.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

Чланови Координационог одбора Прве СДС одржали су и сједницу Иницијативног одбора са које је поручено да ће Изборна скупштина странке бити одржана 19-ог августа, у Бањалуци. Поручили су да је разлог активирања - незадовољство дјеловањем руководства СДС-а које је напустило основне програмске принципе.

Није ријеч о оснивању нове, већ активирању рада странке основане '90-те године, истичу чланови Прве Српске демократске странке. Не крију да су увријеђени због сталног чишћења и одстрањивања из странке.

- Више и нема у врху СДС-а нико од оних ствараоца странке и ствараоца Републике Српске. Са њом влада једна интересна група, оно демократска могло би да се тумачи као диктаторска, видите сваких 10 или 5 дана одстране неког, чак и посланика и човјека из самог врха, тако да је дошао тренд сталног пропадања, ми то морамо зауставити - истакао је предсједник Координационог одбора Прве СДС Божидар Вучуревић.

Морамо се активирати да би спасили што се спасити да, кажу чланови Прве СДС. Основни разлог поновног активирања је то што је, истичу, СДС напустио основне принципе утврђене 1990-те, принципе суштинске за развој Српске и опстанак српског народа. Кажу, годинама су контактирали руководство странке, али они не желе да преговарају.

- Ми немамо ништа против СДС-а, ми имамо проблем против руководства СДС-а које је напустило политику СДС-а и кренуло неким својим путем, вјероватно путем трасираним интересом појединаца или групица који су нашли себе у томе. Добро им је и ту се држе - нагласио је члан Прве СДС Гојко Кличковић.

Јаз између актуелног руководства СДС-а и Прве СДС покушавају да превазиђу из Асоцијације стваралаца Српске, који су се појавили као гости у Палама. Кажу, не треба нови раскол у странци.

- Надам се да ћемо успјети у томе, ако не успијемо онда би то био некаква 7 или 8 странка или фракција која се одвојила од СДС-а, а то није добро - рекао је предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник.

Како било, из Прве СДС поручују - програм са враћањем темељних принципа – јединство српског народа, рјешавања питања младих и бораца, биће представљен на изборној скупштини 19. августа. Потврђују и да излазе на опште изборе сљедеће године с увјерењем да ће потом бити друга или трећа странка по снази, иза СНСД-а.