latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:20 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Почео састанак у Трст на највишем нивоу

Састанци највиших званичника Италије, Француске, Нјемачке и Велике Британије и лидера западног Балкана почео је данас нешто прије 17 сати, у оквиру Самита лидера западног Балкана.
Састанак у Трсту - Фото: ТАНЈУГ
Састанак у ТрстуФото: ТАНЈУГ

Делегацијиу БиХ предводе Игор Црнадак, министар спољнигх послова у Савјету Министара и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских Делегацију Србије у Трсту предводи премијерка Ана Брнабић, којој је Самит прва званична активност у иностранству откако је ступила на ту функцију.

Предвиђено је да се по завршетку састанка потпише Уговор о Транспортној заједници. Главне теме скупа на највишем нивоу односе се на јачање повезивања на западном Балкану као кључном елементу за убрзање европских интеграционих процеса региона, јачање економске сарадње, посебно у области малих и средњих предузећа, ИТ сектора и науке, јачање сарадње младих, питање владавине права и борбе против корупције, борбе против тероризма, екстремизма и радикализма, као и питање миграција.

Као један од конкретних резултата овогодишњег Самита у Трсту, очекује се усвајање Вишегодишњег акционог плана о регионалном економском простору западног Балкана, који обухвата трговину, инвестиције, мобилност и дигиталну интеграцију. Самит ће бити окончан Декларацијом председавајућег у којој ће бити садржани закључци скупа и смјернице за даље активности у облстима о којима се на скупу дебатовало.

Берлински процес одржава се сваке године од 2014. (Берлин 2014, Беч 2015, Париз 2016. и Трст 2017), а ове године посебан ће акценат бити стављен на јачање економског повезивања у региону западног Балкана.

Извор: Независне, Танјуг