latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:15 | Аутор: РТРС

Свједоци: Гавриловић у рату помагао муслиманима у Приједору

Свједоци одбране су на суђењу за злочине у Приједору рекли да је оптужени Милан Гавриловић помагао муслиманском становништву, те да никога није тукао.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Халид Бахуњић, који је навео да је био у логорима Кератерм и Трнопоље, потврдио је да је Гавриловић крајем августа 1992. године, лично помогао његовом зету и кћерки.

"Пред сам крај августа моја кћерка се породила. Зет је познавао Гавриловића који их је одвезао до болнице. На тај начин омогућена им је безбједност, а ја сам Гавриловића први пут тада упознао. Никад нисам чуо од комшија муслимана да је било кога ударао или малтретирао", изјавио је Бахуњић.

Он је навео да је Гавриловић помогао и његовом сину Мухамеду да 1994. напусти Приједор, преноси Бирн.

"Мој син је пред почетак рата служио војни рок који га је захватио и у рату. Када смо морали напустити Приједор, Мухамед није могао због војне обавезе. Гавриловић му је `средио` папире за лијечење, након чега смо изашли из Приједора", потврдио је Бахуњић.

Други свједок Енвер Ћордић рекао је да оптуженог познаје више од 40 година, те да је захваљујући њему извукао живу главу из Приједора.

"Милана сам један дан срео на пијаци. Рекао ми је тада да дјецу шаљем вани јер су у Приједору била луда времена 1992. године. То сам и учинио одмах, а супруга и ја смо изашли конвојем 1994. године. Колико ја знам, свим мојим комшијама муслиманима Гавриловић је помагао и не знам да је икога тукао", рекао је Ћордић.

Свједок је потврдио и да је приликом повратка у Приједор након окончања рата у БиХ, оптужени помагао муслиманима.

Гавриловићу се судило заједно с Дарком Мрђом, Зораном Бабићем и Раденком Мариновићем, али је поступак у односу на њега раздвојен због ефикасности. Сви су оптужени за учешће у прогону бошњачког становништва у Приједору.

На терет су им, по шест тачака оптужнице, стављена убиства, присилни нестанци и нечовјечно поступање 1992. Гавриловића оптужница терети само по једној тачки за нечовјечно поступање.

Наставак суђења заказан је за 23. август.

Извор: СРНА