latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

У петак о смањењу вишкова наоружања

Еуфор ће у петак, 14. јула, у Сарајеву бити домаћин церемоније потписивања уговора за пројекат "ЕУ СТАР" који за циљ има смањење вишкова наоружања и безбједно складиштење муниције, за који је ЕУ обезбиједила око 2,8 милиона евра.
Застарјело наоружање у БиХ - Фото: РТРС
Застарјело наоружање у БиХФото: РТРС

У саопштењу УН у БиХ наводи се да ће током наредне двије године кроз пројекат "ЕУ СТАР" бити уништено 3.000 тона нестабилне муниције у специјализованим домаћим и међународним постројењима за демилитаризацију.

Према званичним подацима Министарства одбране БиХ из јуна прошле године, Оружане снаге БиХ одговорне су за 17.000 тона муниције смјештене у 12 складишта широм земље.

Циљ овог пројекта је да се смање ризици и опасност за мир, стабилност и развој у БиХ кроз значајно умањење залиха нестабилне муниције, као и потпуни пренос знања са пројекта на особље Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, доприносећи развоју одрживог система управљања муницијом у БиХ.

Пројекат "ЕУ СТАР" у потпуности финансира ЕУ, а реализоваће га Развојни програм УН /УНДП/ у сарадњи са Министарством одбране БиХ и Еуфором до децембра 2019. године.

Уговор ће потписати министар одбаране БиХ Марина Пендеш, шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, командант Еуфора генерал-мајор Антон Валднер и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу.

Церемонија потписивања биће уприличена у бази Бутмир у 10.00 часова.

Извор: Срна