latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:30 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

За убиство требињског кикбоксера 35 година затвора

Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Миљану Ратковићу (30) и Даку Пикули (30) из Требиња и правоснажно их осудио на 35 година затвора за убиство требињског кикбоксера Марка Ђерића (24).
Суђење за убиство Марка Ђерића - Фото: РТРС
Суђење за убиство Марка ЂерићаФото: РТРС

Судско вијеће Врховног суда Републике Српске је истовремено донијело одлуку о укидању ослобађајуће пресуде трећеоптуженом Радовану Андрићу (19), а поступак против њега је враћен на ново суђење. Као неосноване, одбијене жалбе су Ратковића и Пикуле, док је у случају Андрића прихваћена жалба тужилаштва.

Ратковић је правоснажно осуђен на 20 година, а Пикула на 15 година затвора. Према оптужници Пикула и Ратковић злочин су договорили у мају 2015. године јер су жељели да се освете Ђерићу. Мотив убиства била је освета за физички сукоб који је Ђерић, седам дана прије злочина, имао с Пикулом и његовом супругом Дејаном, коју је ударио испред клуба "Мерлот" у којем је радио као избацивач, као и са Ратковићем којег је истукао и избацио из клуба у априлу исте године.

У ранијој пресуди је наведено да је убиство извршио Ратковић, који је заједно с Пикулом детаљно осмислио план. Прије злочина од непознате особе набавили су аутоматску пушку. Ратковић је са Рајком Бованом договорио да му јави када Ђерић крене кући из ноћног клуба "Мерлот" гдје је радио. Бован је 24. маја Ратковићу послао СМС поруку "Ок и ја идем кући", а што је значило да је жртва кренула. Ратковић је након тога отишао у требињску улицу Милоша Обилића гдје је сачекао Ђерића до 3.25 сати и убио га.

Извор: Независне