latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:10 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Пале- Награда Ликовног сабора Драгославу Хусару

Сликар из Панчева Драгослав Хусар добитник је награде за најбоље умјетничко дјело на четвртом Ликовном сабору у Палама, у конкуренцији 15 умјетника из Републике Српске, Србије и Словачке.
Пале - Драгослав Хусар - Фото: СРНА
Пале - Драгослав ХусарФото: СРНА

Хусар је добио новчану награду у износу од 200 евра и сликарско писмо.

Предсједник Удружења љубитеља умјетности Пале Горан Шиник рекао је да аутори сами бирају теме које ће насликати и да је одлуком жирија за најбоље дјело оцијењен пејзаж аутора Драгослава Хусара, рађен акварел техником.

Он је истакао да ће слике ових умјетника остати у легату тог удружења, а у петак, 14. јула, биће одржана нова изложба слика на паљанском шеталишту.

- То ће бити наш традиционални "Монмартр", како смо га у шали назвали. Слике ће бити изложене на шеталишту да би биле на оку грађана и да они сами процијене колико вриједе и колики је значај саме колоније за наш град - изјавио је Шиник.

На "Монмартру" ће се бирати најбоља слика која је настала на колонији, а изабраће је чланови УЉУП-а.

Замјеник директора Музеја у словачком граду Кошице Мартин Јаринкович рекао је да му драго што је дошао у Републику Српску и посјетио ову ликовну колонију.

- Ово је лијепа земља са дружељубивим и добрим људима. Овај крај утиче на сликаре због околине и дивне природе, као што је Романија - каже Јаринкович.

Он је додао да су представници УЉУП-а посјетили Музеј у Кошицама и представили много лијепих слика.

- Много година није било изложби у нашем музеју, тако да су становници Кошица били одушевљени умјетношћу са ових крајева - рекао је Јаринкович и истакао да би било добро да се настави традиционална сарадња Музеја у Кошицама и Удружења љубитеља умјетности Пале.

- Овдје има одличних сликара, лијепо се дружимо и драго ми је што сам имао прилику да учествујем на Ликовном сабору - навео је Гал и додао да је на својој слици представио умјетност Словачке.

Удружење љубитеља умјетности Пале настало је прије три године. Њихов основни циљ је организација манифестација из области ликовне и музичке умјетности, позоришта, књижевности и филма.

Ликовни сабор, који се одржава у галеријама Удружења љубитеља умјетности Пале, отворен је у недјељу, 9. јула, а трајаће до петка, 14. јула.

Извор: СРНА