latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:04 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

На Преображење изборна скупштина Прве СДС

Прва Српска демократска странка данас је на Палама обиљежила страначку славу - Петровдан и одржала сједницу Иницијативног одбора за припрему изборне скупштине, на којој је договорено да на Преображење Господње, 19. августа, у Бањалуци буде одржана изборна скупштина странке.
Пале - Прва СДС - слава - Фото: СРНА
Пале - Прва СДС - славаФото: СРНА

Предсједник Координационог одбора Прве СДС Божидар Вучуревић навео је да није ријеч о оснивању нове странке, већ наставку рада странке основане 1990. године.

"Ми који смо стварали СДС пробудили смо се. Увријеђени због сталног чишћења и одстрањивања првака из странке, дошли смо до закључка да активирамо рад Прве СДС", рекао је Вучуревић новинарима.

Према његовим ријечима, оснивачи СДС-а годинама контактирају актуелно руководство те странке, али без резултата.

"Прво што треба да радимо, као и 1990. године, јесте да тражимо помирење и јединство у српском народу јер без тога опстати не можемо", истакао је Вучуревић и додао да свађе, размирице и губљење надлежности Републике Српске воде у суноврат, што се мора зауставити.

Вучуревић је оцијенио да садашњим СДС-ом влада интересна група, што доводи до сталног урушавања странке.

"Стално су чистке у СДС-у, који је пао на ништа. Дванаест година је СДС у опозицији и сигурно ће остати још четири, што значи да ће нестати", рекао је Вучуревић, који је додао да ће Прва СДС учествовати на општим изборима 2018. године.

Члан Прве СДС Гојко Кличковић навео је да је одлука о активирању ове странке донесена јер је СДС напустио основне принципе утврђене 1990. године, а који су били темељ Републике Српске.

"На оснивачкој скупштини 19. августа представићемо програм који ће бити враћање принципима", рекао је Кличковић и прецизирао да је ријеч о јединству српског народа, рјешавању питања младих, те питања бораца, који треба да буду окупљени у јединствену борачку организацију.

Он је додао да је активирање Прве СДС потребно јер постоји могућност да СДС идуће године не буде у власти.

"Морамо се активирати да бисмо спасили што се спасити може", закључио је Кличковић, истичући да немају ништа против СДС-а, али имају против руководства које је напустило изворну политику странке и кренуло путем трасираним интересом појединаца и група.

Он вјерује да Прва СДС на изборима идуће године може бити друга или барем трећа странка по резултатима у Републици Српској, наводећи да немају илузије да могу побиједити СНДС и њихову структуру и логистику.

Изразивши спремност да обавља било коју функцију која му буде додијељена у странци, Кличковић је рекао да ће Прва СДС у извршну власт форсирати младе кадрове које сама профилише, а да је старијима мјесто у законодавној власти.

Слави СДС-а и сједници Иницијативног одбора за припрему изборне скупштине Прве СДС присуствовали су посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске, чланови првог сазива Главног одбора СДС-а, те представници Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" са предсједником Момчилом Крајишником.

Извор: Срна